Testissä Auriol-sarastusvalo – onko lisävalosta apua talviaamuina?

Hyvinvointiteknologian saralla on julkaistu monenmoisia toteutuksia, joiden yhteinen tavoite on parantaa käyttäjänsä elämänlaatua. Tähän kategoriaan osuvat myös sarastusvaloina tai herätysvaloina tunnetut laitteet. Tässä testissä mukana oleva laite on hintahaitarin edullisemmasta päästä – myyntihinta oli 25 euron tasolla silloin, kun kävin laitteen ostamassa.

Sarastusvalo muistuttaa monilta osin perinteisiä kelloradioita, mutta lisänä vanhaan tuttuun kaavaan on ajastimella ohjattava ja hienojakoisesti säätyvä LED-valo, joka alkaa kirkastua hitaasti herätysajan lähestyessä saavuttaen maksimikirkkautensa juuri ennen herätyshetkeä. Tämän toiminnan ideana on muodostaa aamun auringonnousua muistuttava valaistus, joka herättää pehmeästi uuden päivän seikkailuihin. Kaikki Suomessa asuvat tietävät varmasti tunteen, kun herätyskello pärähtää soimaan säkkipimeänä talviaamuna – liekö olisi sitten mukavampaa hypätä sängystä liikkeelle valoisammissa oloissa? Otetaan tästä selvää Tekniikkaparkin testissä.

Katso tästä Auriol-sarastusvalon unboxing-video:

Auriol on toiminnoiltaan monipuolinen herätyskellon korvike: laitteesta löytyy useiden herätysäänten lisäksi myös kahdeksalla muistipaikalla varustettu FM-radioviritin, joka voi toimia sekä taustamusiikin lähteenä että herätysäänenä. Valon saa päälle myös herätysaikojen ulkopuolella ja valon värisävyä voi säätää. Käyttöpainikkeet ovat pienehköjä ja jotkut toiminnot vaativat joko yrityksen ja erehdyksen taktiikkaa tai käyttöohjeen tutkailua, eli käytettävyydessä olisi vielä hiukan hiomista. Kaikkeen kuitenkin tottuu ja arkinen käyttö sujuu kuitenkin siedettäväksi, jahka vauhtiin on päästy.

Kun laitteesta kerran löytyy radioviritin, niin toki äänenlaatuakin pitää arvioida. Ei liene suuri yllätys, että äänenlaatua kuvaa parhaiten sana ”kelloradiomainen” – puheesta saa hyvin selvää ja taustamusiikkiakin tällä voi hiljakseen soitella, jos hiukan kolkonsävyinen ja keskiäänipainotteinen äänentoisto ei häiritse liikaa. Hifistä on turha puhua, mutta ääni ajaa asiansa. Äänekkäämmän popmusiikin kohdalla Auriolin virittimellä on taipumuksena hienoisesti säröyttää voimakkaampia kohtia äänenvoimakkuudesta riippumatta, mutta virittimen herkkyys on sinänsä riittävä.

Käytännön käyttökokemuksia

Virittelin Auriolin herättämään toistuvana herätyksenä joka aamu, jotta päästään käytännössä selvyyteen herätyksen toimivuudesta. Parin viikon kokeilun jälkeen voi todeta, että herätykset tosiaan tapahtuvat asetetulla tavalla eikä luotettavuudessa tämän testijakson perusteella ole mitään moitittavaa. Olennaisin pointti tämänkaltaisessa laitteessa on kuitenkin asteittain kirkastuva valo, joka varsinkin talvisina aamuina muuttaa heräämisen olosuhteita huomattavasti.

Nyt siirrytäänkin keskimääräistä laitetestiä enemmän yksilöllisten kokemusten äärelle, sillä epäilemättä eri ihmiset kokevat heräämisen miellyttävyyden eri tavoin. Voin tietysti puhua vain omasta puolestani, mutta koin sarastusvalon tarjoaman ”pehmeämmän” herätyksen hiukan mukavammaksi kuin pelkkään herätyskellon ääneen havahtumisen. Jos sattuu olemaan vähän herkempi valolle, niin pelkkä huoneen kirkastuminen ennen herätysaikaa saattaa riittää unen katkeamiseen, mutta itse nukuin lähes aina herätysäänen kajahtamiseen asti. Kun ei kuitenkaan tarvitse herätä pilkkopimeässä, tuntuu sängystä ylös pomppaaminen hiukan kevyemmältä. Ensimmäisinä iltoina asetin Auriol-sarastusvalon varsin lähelle yöpöydän päälle, mutta tämä ei loppujen lopuksi ollut kovin miellyttävä kokemus – aamuisin joutui heräämään silmiä häikäisevään valoryöppyyn, joka piristävyydestään huolimatta myös hiukan ärsytti. Seuraavana askeleena kokeilin siirtää laitteen hiukan kauemmaksi, joka auttoi aamuiseen häikäisyongelmaan, mutta vei ehkäpä hiukan terää pois lisävalon vaikuttavuudesta – lopputulos tuntui oikeastaan samalta, kuin joku olisi jo laittanut huoneeseen valot päälle ennen heräämistä. Teknologiatoimittajan tietämys ei hyvinvointia edistävien laitteiden kohdalla riitä kovin syvälle teoreettisiin taustoihin, joten on hankalaa arvioida, kumpi näistä vaihtoehdoista olisi oikeasti suositeltavampi.


Auriolin käyttönäppäimet ovat varsin tiheään sijoiteltuja ja näytön alapuoliset napit vielä keskenään samankokoisia, joten käyttäjä joutuu katsomaan tarkkaan, mihin nappiin sormeaan tähtää.

Testaamisen ja uteliaisuuden vuoksi piti toki myös seurata hereillä ollessaan Auriolin toimintaa asetetun herätysajan lähestyessä. Valo näyttää syttyvän valittuna aikana, esimerkiksi 25 minuuttia ennen asetettua heräämisaikaa, ja valon kirkkaus nousee muutaman minuutin välein tapahtuvin hypähdyksin kohti asetettua maksimikirkkautta. Johdonmukaista ja yllätyksetöntä, mutta näinhän sen pitääkin toimia. Käyttönäppäimet tosin ovat halvan hintalapun mukaisia: pieniä näppäimiä on tungettu laitteen alaosa täyteen, ja kun käynnissä oleva herätyskin pitää sammuttaa juuri tiettyä näppäinrivin keskellä olevaa painiketta tökkäämällä, niin oikeaan osumisen kanssa meinaa olla aamuisin vähän niin ja näin – varsinkin, kun täyteen kirkkauteensa herännyt sarastusvalo häikäisee käyttäjänsä tehokkaasti.

Pieniä ryppyjä testiyksilössä, mutta kokonaisuus toimii hyvin

Laitteen takaa löytyy myös tilaa kolmelle AA-paristolle, joiden tarkoitus on säilyttää valitut herätysasetukset ja kellonaika sähkökatkon sattuessa kohdalle. Testiyksilö tosin päätyi hetken virrattomana oltuaan kummalliseen jumitilaan, jossa näyttö pysyy päällä, mutta aika-asetukset nollaantuvat ja takaisin toimintakuntoon päästään paristot irrottamalla. Tämä ryppy osoittautui kuitenkin maanantaikappaleen aiheuttamaksi yksilöviaksi, sillä pääsin kokeilemaan sähkökatkovarmennusta myös toisella samanmallisella Auriol-laitteella, joka säilytti asetuksensa täysin ongelmitta yli tunnin ajan. Ei siis syytä suurempaan huoleen, lähinnä vaan pieni moite laadunvarmistuksen suuntaan.


Takapaneelista löytyy kolmen AA-pariston luukku, laitteen oma sähkönsyöttöliitäntä ja USB-virtalähtö (DC 5V ja 2.0A) vaikkapa kännykän lataamiseen.

Auriol-sarastusvalo osoittautui toimivaksi herätyskelloksi ja toki myös valonlähteeksi. Laite herättää silloin kun pitääkin, valoa riittää ainakin omaan makuun aivan riittämiin ja radion äänentoistokin on siedettävää herätyksiin ja satunnaiseen taustakuunteluun. Käytettävyyteen ja muotoiluun olisi voinut kyllä panostaa vähän enemmän – pienten ja pelkillä tekstiselitteillä merkittyjen näppäinten logiikkaa joutuu pohtimaan esimerkiksi radioasemia muistipaikoille tallentaessa ja herätysaikoja asettaessa. Helpottaako valo sitten talviaamujen herätyksiä? Tähän on mahdotonta antaa tyhjentävää vastausta, mutta näin edullisen laitteen kohdalla voisi lähestyä ajatusta niin, että muutamalla kympillä saa hankittua kohtuullisen laatuisen kelloradion, joka tarvittaessa herättelee myös valon avulla – kannattanee kokeilla itse, onko tällaisesta vimpaimesta itselle iloa vai riesaa. Oma kokemukseni oli sen suuntainen, että herätystä edeltävä valaistuksen kirkastuminen on mukava jippo, vaikkei se mullistavaa muutosta aamuihin tuonutkaan.