Navigon 8410 -navigaattori

navigon8410_etu

Navigon 8410 edustaa autonavigaattoreiden raskasta sarjaa niin kokonsa, ominaisuuksiensa kuin myös yli 400 euron hintansa puolesta. Navigon on jo ennen virran kytkemistä kunnioitusta herättävän näköinen laite – hillitty harmaata ja mustaa sekoittava muotoilu ja massiivinen 5 tuuman lasipintainen kosketusnäyttö suorastaan keräävät huomiota.

Tyyliseikkojen ohella Navigon on pyrkinyt luomaan myös laitteen ohjelmistoon uudenlaista otetta, ja joltain osin siinä onkin onnistuttu. Uutta navigointikohdetta määriteltäessä Navigon ehdottaa useampia vaihtoehtoisia reittejä kohteeseen ja näyttää ne suurpiirteisesti myös kartalla, jolloin kuljettaja voi valita parhaaksi katsomansa reitin. Tekniikkaparkin koeajojen perusteella Navigonin reittivalinnat ovatkin toimivia ja laitteen ensisijainen ehdotus on yleensä se järkevin, mutta toki kuljettaja voi halutessaan valita toisenlaisen reitin  parin muun vaihtoehdon joukosta, mikäli tilanne niin vaatii. Perusnavigointi sujuu laitteella mukavasti ja ajo-ohjeet tulevat hyvissä ajoin ja selkeästi, joten laitteen kanssa tulee kyllä toimeen tien päällä. Navigon ilmoittelee risteyksistä ja ryhmittymisistä keskivertoa monisanaisemmin, josta voi olla hyötyä monikaistaisiin liittymiin ajettaessa. Pienen lisämaininnan Navigon ansaitsee suuren näytön mahdollistamasta visuaalisuudesta – vaikkei tällä suurta merkistystä itse navigointiin olekaan, niin 3D-näkymässä ruutuun piirtyvä pilvinen iltataivas näyttää aika mukavalta.

navigon8410_ala
Navigonin pohjasta löytyy USB- ja kuulokeliitännät sekä microSD-korttipaikka. Laitteen lataaminen ja tietokoneeseen kytkeminen tapahtuvat USB:n kautta.

Navigonin käyttöliittymä on muutoin suorituskykyisen laitteen pienoinen kompastuskivi. Jostain syystä ruudun tekstien fonttikoko on välillä häiritsevän pieni, vaikka näyttötilaa olisi kokonaiset viisi tuumaa. Lisäksi laitetta näppäillessä vaaditaan vakaita sormia, sillä kosketusnäytön painikkeetkin ovat joissakin valikoissa kovin pienenoloisia. Paikoitellen tämä pienen tekstin ja pienten näppäinten muodostama kokonaisuus vaikuttaa jopa aavistuksen vaikeaselkoiselta. 

TMC-liikennetietojen vastaanotin on asiallinen lisä, ja laite osaakin varoitella vaikkapa reitin varrelle osuvista tietöistä. Liikennetiedotteet saa ruudulle myös selattavana listana. Lisätoimintoja sitten löytyykin laidasta laitaan, sillä Navigon osaa esimerkiksi toimia bluetoothin kautta matkapuhelimen handsfree-laitteena ja soittaa musiikkia. Laitteen oman kaiuttimen kautta toimivan handsfreen ääni on kohtuullisen selkeä, vaikkei se kiinteää autoon asennettavaa handsfree-sarjaa voitakaan.

navigon8410_digi
Laitteen kyljessä oleva tarralla peitetty laajennuspaikka on tarkoitettu lisävarusteisiin kuuluvaa digi-TV-vastaanotinta varten. Tätä toimintoa emme kuitenkaan päässeet testaamaan.

Kaikenkaikkiaan Navigon 8410 -malli jättää itsestään hiukan ristiriitaisen vaikutelman. Kyseessä on erittäin tyylikäs ja jämäkänoloinen laite, jonka suuri näyttö helpottaa kartan hahmottamista. Toisaalta iso näyttö saattaa olla asennuspaikasta riippuen jopa näkyvyyden esteenä, ja laitteen omaperäinen käyttöliittymä hidastaa käyttöä. Mikäli suurelle näytölle ja bluetooth-lisätoiminnoille ei ole tarvetta, kannattaa ennemmin valita jokin edullisempi ja pienempinäyttöisempi malli, sillä käytännössä peruslaitteet löytävät reitin siinä missä isoveljensäkin. Monipuolista ja viihteenkin hallitsevaa navigaattoria etsivän kannattaa kuitenkin tutustua tarkemmin Navigon 8410-malliin.

Plussaa:
+ laadukas näyttö ja viimeistelty ulkoasu
+ monipuoliset navigointiominaisuudet reittiehdotuksineen ja TMC-liikennetiedotteineen

Miinusta:
– käyttöliittymän koukerot

Valmistajan nettisivut: http://www.navigon.com/portal/fi/index.html

Yksi kommentti artikkeliin ”Navigon 8410 -navigaattori”

  1. Alkuperäiseen artikkeliin oli lipsahtanut väärä tieto liittyen laitteen nopeusnäyttöön, pahoittelemme asiavirhettä tekstissä. Tiedoksi vielä tuo oikea paikka, josta asetus löytyy: Asetukset > Navigointi > välilehti 2/3 > Näytä korkeus ja nopeus.

Kommentointi on suljettu.