Nokia E7 -matkapuhelin
Tällä kertaa tutustumme Nokian bisnespuhelinmalliston lippulaivaan eli Nokia E7:aan. Kyseessä on kosketusnäytöllä ja qwerty-näppäimistöllä varustettu Symbian^3-puhelin, jota voisi pitää eräänlaisena seuraajamallina huippusuosituille Nokia Communicator-kännyköille.
Ensituntuma E7:sta on vakuuttuneen positiivinen – puhelin on jämäkkää tekoa eivätkä kuoret natise. Kokoa ja painoa puhelimesta löytyy, mutta QWERTY-näppäimistö ja suuri näyttö luonnollisesti vaatii veronsa. Muihin näppiksellä varustettuihin puhelimiin nähden E7 on kuitenkin asiallisen kokoinen, eikä puhelimen kuljettaminen taskussa muodostu millään lailla ongelmaksi.
Neljätuumainen AMOLED-kosketusnäyttö on hyväkuvainen ja näyttävä, joskin välillä tuntuu siltä, että tarkkuutta ruudussa voisi olla hiukan enemmänkin. Kosketustuntuma on asiallinen ja näppäilyt menevät perille ilman takkuiluja. Vielä kosketusnäyttöäkin parempaa tuntumaa tarjoaa kuitenkin näytön alta paljastuva QWERTY-näppäimistö, josta löytyy suoraan niin ääkköset kuin nuolinäppäimetkin. Nokia E7:n näppäimistöllä on miellyttävää kirjoitella vaikkapa sähköpostiviestejä tai muistiinpanoja, sillä kyseessä on yksi parhaista tähän asti kokeilemistani kännykkänäppäimistöistä. Hyvin erottuvat näppäinmerkinnät ja onnistunut taustavalaistus kruunaavat kokonaisuuden.
Tästä voisivat muutkin valmistajat ottaa oppia: E7:ssa on selkeä ja tuntumaltaan laadukas näppäimistö, josta löytyy jopa skandimerkit ilman kikkailua.
E7:n viestiohjelmistot ovat pitkälti samansuuntaisia kuin aiemmin julkaistussa N8:ssakin – laitteesta löytyy ketjutettu keskustelunäkymä tekstiviesteille, sähköpostiohjelmisto sekä sosiaalisen median perustyökalut, joten näppäimistöä pääsee kyllä käyttämään monenmoisissa viestittely-yhteyksissä. Jokin viimeinen silaus näistäkin vielä puuttuu – graafiseen ilmeeseen toivoisi hiukan lisää havainnollisuutta, ja varsinkin sähköpostisovellus hyötyisi ruutupinta-alan tehokkaammasta täyttämisestä: suurehkolla fontilla näytettävät viestilistaukset näyttävät neljätuumaisella näytöllä jo hiukan kömpelöiltä. Asian kääntöpuolena on toki se, että tekstit näkee lukea kaikissa tilanteissa ilman suurempaa silmien siristelyä. Toiminnallisuuden puolelta katsottuna asiat ovat kohtuullisen hyvällä tolalla, sillä E7 pystyy avaamaan monia liitetiedostoformaatteja, kuten PDF:iä, JPG-kuvia sekä toimisto-ohjelmiston aktivoinnin jälkeen myös tekstiasiakirjoja ja muita toimistosovellusten tuotoksia. Laitteen tuntemien sähköpostilaatikoiden, kuten esimerkiksi Gmailin asennus sujui esimerkillisen sutjakasti, sillä puhelin osaa hakea näille automaattisesti oikeat asetukset. Eksoottisempien domainien kautta tulevat postit vaativat sen sijaan manuaalista asetusten syöttämistä.
Nettiselain kaipaisi kovasti päivitystä, mutta sellainen on viimeaikaisten huhujen perusteella luvassa muun käyttöjärjestelmäviilauksen yhteydessä. Nykytilassa Opera Mobilen lataaminen on suositeltavaa, sillä sen avustamana nettisurffailu käy kertaluokkaa ketterämmin.
Liitäntöjen puolella on luovuttu perinteikkäästä ”Nokia” -latausliittimestä – nyt sekä sähkö että data kulkevat MicroUSB:tä pitkin. Lisäksi puhelimen päästä löytyy HDMI- sekä kuulokeliitännät.
Puhelimena Nokia E7 on vakuuttava tapaus. Ääni on miellyttävää molempiin suuntiin, eikä puheyhteyksissä havaittu koekäytön aikana minkäänlaista epävakautta tai muita poikkeavuuksia. Laitteisto on siis laaduksta ja ajatuksella koottua. Puhelintoiminnot ovat tuttua Nokiaa, joten aiemmin saman merkin Symbian-puhelimia käyttäneet löytävät suurimman osan toiminnoista sieltä samoilta tutuilta kulmilta, jossa ne ovat ennenkin olleet.
Symbian^3-käyttöjärjestelmästä on ehditty puhumaan niin Tekniikkaparkissa kuin muissakin medioissa jo aiemminkin, joten sen syvimpään olemukseen emme tässä suuremmalti uppoa. Lähinnä voisi todeta, että fyysisen näppäimistön istuttaminen kolmossympparin kaveriksi on onnistunut mutkattomasti. Kolme aloitusnäkymää ovat tervetulleita ja toimivia, mutta paljon on mukana myös turhaa menneisyyden painolastia – esimerkiksi käyvät vaikkapa melkoisen syheröiset WLAN-asetukset, joiden parissa voi hiukan erikoisemmassa verkkoympäristössä joutua kahlaamaan lukemattomien naksautusten syvyyteen oikeita asetuksia penkoessaan – tämä on tullut valitettavan tutuksi jo aiemmistakin Symbian-laitteista.
Multimediapuolella E7:n esitys jää hiukan vaisuksi N8:iin verrattaessa. Kamera on kahdeksasta megapikselistä huolimatta huomattavasti vaatimattomampi esitys ja esimerkiksi FM-lähettimen puutetta saattavat jotkut käyttäjät harmitella. Bisnespuhelimeksi nämäkin ominaisuudet taitavat kuitenkin olla riittävällä tasolla – kameralla saa kyllä napsittua hyvissa olosuhteissa komeasti kymppikuvakokoon tulostettavia tunnelmapaloja ja 720p-videokuvaus on aivan kelvollisen oloista niin videon kuin äänenkin kannalta. Musiikkisoitin on samannäköinen toteutus kuin muissakin Symbian^3-laitteissa – toimiva, joskaan ei mitenkään poikkeuksellinen toteutus.
Nokia E7 on mielenkiintoinen, joskin hiukan hämmentävä laite. Perusasiat on toteutettu hienosti, laitteisto ja työn jälki on korkealaatuista ja tavoitteet täyttyvät. Kuitenkin mielessä hiukan kaihertaa Symbian^3:n epävarma tulevaisuus ja toisaalta se, että Nokia N8-malli tarjoaa näppäimistöä lukuunottamatta lähestulkoon samoja ominaisuuksia reilusti halvemmalla hinnalla. Elisan julkaisemat myyntitilastot kuitenkin osoittavat, että Nokia E7 on lyönyt itsensä läpi yritysmarkkinoilla, ja tämä on koko lailla ymmärrettävää: E7 tarjoaa aiemmista kommunikaattoreista tutun ympäristön, tärkeimmät bisnesominaisuudet, täysiverisen navigoinnin ja kohtuudella viihdettäkin.