Samsung Galaxy S II -matkapuhelin
Tällä viikolla tutustumme Tekniikkaparkissa kännykkään, joka röyhistelee tämänhetkisen matkapuhelinmaailman kuumimmassa kärjessä. Samsung Galaxy S II -puhelin lupailee rajua suorituskykyä ja kevyttä olemusta – katsotaan, mihin asti näillä lupauksilla päästään.
Samsung Galaxy S II käyttää käyttöjärjestelmänään Googlen Android 2.3-versiota, joka on tällä hetkellä käyttäjämäärien puolesta voimakkaassa kasvussa. Luuri on päätäpäin ehkä hiukkasen muovisen oloinen, mutta todella kevyt ja ohut ulkomuoto antaa paljon anteeksi – puhelin mahtuu hyvin taskuun eikä painakaan siellä kohtuuttomasti. Kovin rankalle käytölle en kuitenkaan Galaxy kakkosta altistaisi, sillä kolhukestävyys hiukan epäilyttää. 4,3″ Super Amoled-näyttö on matkapuhelinten mittakaavassa suuri, mutta jostain syystä se ei tämän mallin yhteydessä tunnu valtavalta, vaan ennemminkin sopivalta. Ruutu on tarkka, valovoimainen ja kosketusten tunnistukseltaan moitteetonta tasoa.
Suuren näytön lisäksi Galaxy S II:n kuorien sisästä löytyy muutakin mielenkiintoista tekniikkaa, nimittäin puhelimelle antaa vauhtia peräti tuplaydinprosessori. Vääntöä löytyykin mukavasti ja puhelin on käytännön toiminnaltaan ripeä ja lähes viiveetön. Hyvä suorituskyky heijastuu käytännössä lähes kaikkeen puhelimen käyttöön aina netin selailusta alkaen: laitteen omalla selaimella WLANin kautta surffatessa Galaxy S II tuntuu paikoitellen suorastaan hämmästyttävän rivakalta ja jopa flash-videoita sisältävät sivut avautuivat kokeiluissamme ongelmitta.
Päätehtävässään eli puhelimena Samsung Galaxy S II toimii hyvin. Niin kuulokkeen kuin mikrofoninkin ääni on selkeä eikä yhteyksien vakaudessakaan havaittu mitään poikkeuksellista. Kahdeksan megapikselin automaattitarkenteinen kamera toimii pääosin hyvin ja tuottaa teräviä, joskin sisätiloissa silminnähden kohinaisia kuvia. Teräväpiirtotarkkuuteen ylettyvä videokuvaus tuottaa valotukseltaan kaunista ja liiketoistoltaan kelvollista kuvaa, mutta hankalissa olosuhteissa automaattitarkennus käy levottomaksi – käytännössä tarkennus sahaa rasittavan epävarmasti edestakaisin. Elävän musiikin äärelle vietynä Galaxy kakkosen videotallennuksesta paljastuu myös toinen heikko kohta: voimakasta ääntä laite sietää huonosti ja livekonserttivoimakkuuksissa ääniraita on yhtä säröä ja puuroa. Vastaavassa tilanteessa esimerkiksi Nokia N8 pystyy äänen tallentamisen puolesta huomattavasti parempaan suoritukseen eikä videon laatukaan käytännössä jää Samsungia huonommaksi.
Android antaa käyttäjälleen mahdollisuuden muokata käyttöliitymää raskaallakin kädellä, mutta vakioasetuksissaan Samsung Galaxy S II on varsin perinteisen oloinen Android-puhelin. Suosittu käyttöjärjestelmä tulee esille niin hyvässä kuin pahassakin – Marketista löytyy ohjelmia laidasta laitaan ja asetuksia pystyy muuttelemaan kattavasti, mutta välillä tämä valinnanvapaus kääntyy myös itseään vastaan – Android Marketissa on paljon myös turhanoloista sälää, ja onpa Androidin epäilty olevan suosionsa myötä myös tietoturvauhkien tähtäimessä – tervettä varoivaisuutta on siis syytä noudattaa tämänkin puhelinmallin kanssa.
Samsung Galaxy S II on yksi tämän hetken suorituskykyisimmistä matkapuhelimista ja se näkyy selvästi myös käytännössä. Suorituskyvyn takia ei kuitenkaan ole jouduttu uhraamaan mitään olennaista ominaisuutta, sillä Samsung toimii viihde- ja nettiominaisuuksien lisäksi hienosti myös puhelimena ja arkikäyttö sujuu ongelmitta. Kamerapuolella oli havaittavissa pientä alisuorittamista ja runko voisi olla hiukan jämäkämmän oloinen, mutta muilta osin Samsung Galaxy S II on vahva ja vakuuttava kokonaisuus, joka sopii varsinkin teknologian kuumimmassa kärjessä kulkeville käyttäjille. Vähempään tyytyvät saavat toki samansuuntaista käyttökokemusta myös edullisemmilla Android-malleilla, mutta joutuvat samalla tyytymään verkkaisempaan käytettävyyteen.