Mikrojärkkäri haastaa isommat kamerat – testissä Sony NEX-5T

sony_nex5t

Perinteisen pokkari-järkkäri -ryhmittelyn väliin on viime aikoina aina vaan vahvemmin pyrkinyt uusi kameraluokka: mikrojärjestelmäkamera. Tällä kertaa testaamme mikrojärkkäritarjonnan tuorettu tulokasta – kokeilussa on Sonyn NEX-5T -malli.

Sony todellakin yhdistelee tässä laitteessa kahden eri maailman hyviä puolia – ilmeisimpänä toki huomio kiinnittyy kamerarungon pieneen kokoon. Kamera ei ole juurikaan laadukasta pokkaria suurempi, joten laite kulkee helposti mukana. Kun testikäytön aikana asettelin Sonya samaan kameralaukkuun, jossa normaalisti kuljettelen täysikokoista järjestelmäkameraa ja vaihto-objektiivia, tuntui ihan siltä kuin kanniskelisikin mukana pelkkää tyhjää kameralaukkua…

Sony NEX-5T sisältää pienestä koostaan huolimatta varsin vakuuttavaa tekniikkaa, sillä 16 megapikselin APS-C-kenno vaikuttaa haastavan isompia järjestelmäkameroita ihan tosissaan. Testilaitteen mukana toimitettu 16-50mm f/3.5-5.6 -objektiivi sisältää kuvanvakaajan ja moottoroidun zoomauksen. Lisäksi pakkauksessa oli mukana irrotettava salamalaite. Näillä eväillä lähdettiin siis testaamaan, mihin nykypäivän mikrojärkkäri pystyy.

 

Pieni ja kevyt kamerarunko aiheuttaa kompromisseja käytettävyydelle

Ensivaikutelma saattaa isoihin järkkäreihin tottuneelle olla hiukan erikoinen, kun kameran vasteajat ovat kaikin puolin rivakoita, mutta zoomia operoidaan “pokkarimaisesti” moottoroidulla zoomilla. Zoomausta pystyy toki halutessaan käyttämään objektiivin etuosassa olevalla renkaalla, mutta tällöinkin säätimellä vain komennellaan sähköistä zoomausmoottoria, eikä tuntumasta oikein saa kiinni. Tähän kuitenkin tottuu kameraa käyttämällä eikä asiaa myöhemmässä vaiheessa enää erityisemmin huomioi. Ehdottomaksi eduksi täytyy laskea hyvälaatuinen LCD-näyttö, jonka voi tarvittaessa kääntää ylöspäin tai omakuvia varten jopa “eteenpäin”. Näytön hyvien katselukulmien ansiosta kuvia pystyy nappaamaan myös kannattelemalla kameraa pään yläpuolella – etsinkuva erottuu riittävän hyvin myös alaviistosta katsottaessa.

Manuaalisäätöjä kamerasta löytyy laajasti. Pienestä kamerarungosta johtuen säätöjen tekeminen on käytettävyyden puolesta välillä hankalahkoa, mutta onneksi sentään tärkeimmille toiminnoille on omat pikanäppäimensä. Manuaalitarkennuskin onnistuu objektiivin säätörenkaasta suhteellisen kivuttomasti, kun kamera automaattisesti suurentaa näytön kuvaa tarkennusta säätäessä. Kosketusnäyttö jää useimmiten tarpeettomaksi, kun kameran toimintoja voi onneksi käyttää myös näppäinten kautta. Olennaisin kosketusnäytön tuoma toiminto taitaakin olla “valitse kohde, tarkenna ja ota kuva automaattisesti” -toimintamalli, jossa sormella voi osoittaa näytöltä haluamansa tarkennuspisteen.

 

Kuvanlaatu hyvää järjestelmäkameratasoa

Kuvanlaadun puolesta Sony NEX-5T yllätti testaajan positiivisesti. Markkinointimateriaalien hehkuttama suuri kenno todellakin esiintyy edukseen, eikä 16-50mm -objektiivikaan vaikuta yhtään hassummalta. Kamera tuntui selviävän syystalven hämyisissä oloissa aivan kelvollisesti ja kameran “Paras automaattisäätö” -nimisessä kuvaustilassakin kuvien onnistumisprosentti oli korkea, vaikka joitakin otoksia teki mieli säätää jälkikäsittelyssä hiukan kirkkaammiksi. Jopa katuvalojen valaisemassa kaupungin yössä Sonylla sai käsivaralta napattua käyttökelpoisia ruutuja. Tarkennus osui kohdilleen varsin rivakasti koko testikäytön ajan, kunhan valoa oli edes hiukan tarjolla.

Hankalia olosuhteita tasoittamaan on tuotu muutamia nopeaan sarjakuvausryöppyyn perustuvia niksejä: esimerkiksi voimakkaaseen vastavaloon kuvatessa kamera muodostaa kolmesta kuvasta hyvää dynamiikkaa tarjoavan HDR-kuvan, ja niukassa valossa laite estää kuvan tärähdyksiä yhdistelemällä kolmen kuvan sarjasta yhden terävän kuvan. Vaikka nämä temput saattavat äkkiseltään kuulostaa kikkailulta, niin käytännössä sopivissa olosuhteissa niistä tuntui olevan silminnähtävää hyötyä.

Ylipäänsä Sony NEX-5T:n kuvista erottuu mukavasti yksityiskohtia. ISO 400 tuottaa hyvinkin siistiä jälkeä ja herkkyyttä voi nostaa ISO 3200:n tietämille ilman dramaattista kuvanlaadun putoamista. Jos herkkyyssäätöä ruuvaa tuotakin korkeammalle, niin vaikutukset alkavat näkyä selvänä kuvan pehmenemisenä, ja korkeimman ISO 25600 -arvon kuvat sopivat lähinnä pienikokoiseen verkkojulkaisuun.

Videokuvaus toimii sekin NEX-5T:ssä käyttökelpoisesti: videokuvaukselle on kameran päällä oma näppäimensä, ja automaattitarkennus toimii kuvauksen aikanakin. Moottorizoomin käyttö aiheuttaa videon ääniraidalle pientä surinaa, mutta ääni ei ole sävyltään kovin häiritsevä. Full HD-videoiden liiketoisto on silmämääräisesti arvioituna tasainen.

Kamerassa on myös muutamia lisätoimintoja kuvien jakamista varten: NFC-tekniikalla voi jakaa kuvia kameran luo tuotuun ja toimintoa tukevaan mobiililaitteeseen, ja WLAN-tuen myötä kamera osaa yhdistää myös kodin langattomaan lähiverkkoon ja lähettää kuvia kännykkään sitä kautta. Mukavia pikku lisätoimintoja toki, mutta keskimääräisellä käyttäjällä näiden hyödyntäminen taitaa jäädä vähäiseksi.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Sony NEX-5T -mikrojärjestelmäkamera tarjoaa varteenotettavan vaihtoehdon normaalikokoisille järjestelmäkameroille. Parasta mahdollista kuvanlaatua ja laajinta objektiivien valikoimaa kaipaavat päätyvät todennäköisesti edelleen ns. suurten järkkärivalmistajien perinteisiin kameramalleihin, mutta ero näiden laiteryhmien välillä tuntuu pienenevän: kuvanlaadussa ei tarvitse enää tehdä kummoistakaan kompromissia, ja Sonyn tarjoamat automaattitoiminnot madaltavat kynnystä aloittelevalle järkkärikuvaajalle. NEX-5T:n keveys ja monipuoliset käyttömahdollisuudet puolestaan vetoavat varmasti kokeneempiinkin kameraharrastajiin.

 

Näytekuvia

sony_nex5t_syvateravyys
Syväterävyyden kanssa voi kikkailla NEX-5T:llä ihan siinä missä isommallakin järkkärirungolla…

sony_nex5t_hamara

Hämäräkuvaus onnistuu jopa käsivaralta, kun säädöt ovat kohdallaan.

sony_nex5t_samplekuva_tn

Täysikokoinen testikuva pilvisenä päivänä. Suurenna kuva alkuperäisen kokoiseksi klikkaamalla.