Android-maailman mallioppilas – testissä LG Google Nexus 5 -älypuhelin

nexus5_etu

Tekniikkaparkin matkapuhelintesteissä jatketaan Android-laitteiden parissa, kun parrasvaloihin saapuu LG:n valmistama ja Googlen nimeä kantava Nexus 5. Laitteen 5″ näyttö yltää Full HD-tarkkuuteen, sisäistä muistia testatussa yksilössä on 16 gigaa ja Qualcomm Snapdragon 800-prosessori antaa jämäkän perustan laitteen hyvälle suorituskyvylle. Teknisten yksityiskohtien lisäksi laitteen ulkomuoto herättää positiivista huomiota: muotoilu on tyylikkään yksinkertaistettua ja puhelin tuntuu varsin kevyelle. Brändäys on piilotettu niin tehokkaasti, että lähinnä takakuoreen kaiverrettu “nexus” -teksti ja pieni LG:n logo paljastavat, mistä luurista on kyse. Takakannen materiaalivalinta on onnistunut ja puhelin pysyy jämäkästi kädessä niin puheluiden kuin kosketusnäytön käytön aikanakin.

nexus5_taka
Tästä luurin tunnistaa: takakannen kaiverrukset paljastavat mallisarjan – toisaalta etupaneelissa ei logoja näy.

Nexus 5 on tietysti varustettu Googlen uusimmalla käyttöjärjestelmäversiolla. Android 4.4 KitKat vaikuttaa ensisilmäyksellä aiempia versioita ilmavammalta ja selkeämmältä. Tähän on päädytty pienten hienosäätöjen kautta: kuvakkeet ovat suurempia, yläreunan tilarivi ja alareunan navigointinäppäimet ovatkin nyt mustan tausta sijaan läpinäkyvällä liukusävypohjalla ja ylimääräisiä valmistajakohtaisia kuorrutuksia ei käyttöliittymässä näy – Nexus 5 on eräänlainen Googlen esimerkkisuoritus ohjelmistonsa puolesta. Kaikkien näiden seikkojen myötä Nexus 5 antaa itsestään erittäin suoraviivaisen ja suorituskykyisen vaikutelman.

Toki Andoidin uusin versio näkyy muissakin yksityiskohdissa: Googlen palveluita on integroitu entistä tiiviimmin perusjärjestelmään. Havainnollisena esimerkkinä voisi mainita vaikkapa tekstiviestien lähettämisen ja vastaanottamisen, joka onnistuu nyt Google Hangouts-sovelluksen kautta. Mikäli Hangoutsin toimintoja ei muutoin halua hyödyntää, niin tekstiviestittely sujuu kuitenkin melko lailla tuttuun tapaan, vaikka sovellus eri niminen nyt onkin.

Puheluiden parissa Nexus 5 toimii kutakuinkin odotetulla tavalla. Kuulokeääni on selkeä ja kaiutinpuhelinkin käyttökelpoinen, joskin kaiutintilassa äänenvoimakkuus voisi olla hiukan suurempikin. Koekäytön aikana silloin tällöin vastapuolen keskustelija mainitsi äänen vaimenevan huomattavasti ja tilanne yleensä korjautui puhelimen tai pään asentoa muuttamalla. Selkeää syytä tai logiikkaa tälle ei löytynyt, mutta äkkiseltään veikkaisin syyn löytyvän tuplamikitetyn puhelimen jomman kumman mikrofonin peittymisestä käden tai vaikkapa sohvan selkänojan “katveeseen”.

Viime aikoina markkinoilla on nähty toinen toistaan hurjempia kännykkäkameroita, joten rima on asettunut kuvanlaadun suhteen ennennäkemättömän korkealle. Tätä taustaa vasten LG Google Nexus 5:n kahdeksan megapikselin kamera osoittautuu hyväksi, mutta ei kuitenkaan loistavaksi. Varsinkin hämärässä kameran tarkennus on hiukan epävarmaa ja testikuvien joukossa oli useampiakin “pieleen” tarkentuneita otoksia, mutta herkkyyttä kamerasta löytyy hämäräkuvauksessakin kohtuullisesti. Fiksusti toimiva HDR-tila auttaa omalta osaltaan onnistuneiden otosten nappaamisessa. Myös kaksi panorama-tyyppistä kuvaustilaa ovat näppäriä ja helppokäyttöisiä lisäyksiä. Video on Nexus 5:ssa terävää ja liiketoistoltaan hyvää.

nexus5_naytto
Tarkkasilmäinen voi lukea Tekniikkaparkki.fi:n artikkeleita Nexus 5:n näytöltä jopa näkymää zoomaamatta. 5″ näyttö on huipputarkka ja riittävän kirkas.

LG:n valmistama Google Nexus 5 on ehdottomasti nopea ja suorituskykyinen matkapuhelin. Kaikki käyttöliittymän toiminnot ja animaatiot rullaavat sulavasti ja viiveettömästi, eikä luuri hidastellut mainittavasti testijakson aikana missään tilanteessa. Sama linja jatkuu myös uudistuneen Chrome-nettiselaimen puolella – Nexus 5 availee raskaitakin nettisivuja helpon oloisesti eikä selainta meinaa millään saada “ylikuormitettua”. Myös huipputarkka näyttö auttaa selailua: pienetkin kuvat näkyvät niin terävinä kuin silmä niitä ylipäänsä pystyy erottamaan, ja tekstin luettavuus säilyy pienilläkin fonteilla. Kaiken kaikkiaan mobiili nettisurffaus on tällä laitteella selvästi keskimääräistä miellyttävämpi kokemus.

Nexus 5 on tasapainoinen kokonaisuus: LG ja Google ovat onnistuneet suunnittelemaan puhelimen, joka on niin raudan kuin ohjelmistonkin puolesta Android-maailman aallonharjalla. Vähäeleisen kuoren alla riittää railakkaasti suorituskykyä eikä missään olennaisessa kohdassa ole hiiviskelty riman ali, vaan laite kestää vertailun kalliimpiinkin lippulaivapuhelimiin.