Skip to content
Tekniikkaparkki.fi

Tekniikkaparkki.fi

Tekniikkaparkki.fi

Primary Menu
  • Etusivu
  • Arvostelut
    • Ääni ja kuva
    • Matkapuhelimet
    • Tietotekniikka
    • Autot ja liikenne
    • Pelit
  • Artikkelit
    • Ajankohtaiset
    • Ohjeet
  • Podcast
  • Tekniikkaparkki TV
  • Nettiradio
  • Info
  • Ääni ja kuva

Kännykän paras kaveri: testissä Sony MDR-ZX550BN -kuulokkeet

Teijo 11.12.2014

Langattomuus on kätevää, varsinkin kun kyse on kännykän kaveriksi sopivista kuulokkeista. Tällä kertaa Tekniikkaparkki testaa Sonyn uutuuskuulokkeet, jotka yhdistävät kaksi mielenkiintoista toimintoa: kyseessä on vastamelukuulokkeet, jotka yhdistetään äänilähteeseen langattomasti Bluetoothilla. Useimmiten bluetooth-äänen lähteenä toimii kännykkä tai muu mobiililaite, joten luureja on luontevaa silmäillä myös liikkeellä olevan ja älypuhelinta käyttävän henkilön kannalta.

Sonyn bluetooth-luurit ovat perinteistä sankakuulokemallia ja nimenomaan suljettua mallia – tämä on luontevaa ympäristöstä kantautuvan melun vaimennuksenkin takia. Ensituntuma on muoviseen päin kallellaan, mutta kuulokeet sopivat kuitenkin päähän mukavasti ja pysyvät melko tukevasti korvilla myös päätä liikutellessa. Mukavuus säilyi vähän pidemmässäkin käyttörupeamassa, joten suunnittelua voi tältä osin pitää asiallisena. Arkikäyttöön liittyviä moitteitakin silti löytyi: kuulokkeista löytyvät painikkeet ovat melko pieniä ja käytännössä vaikkapa äänenvoimakkuuden säätö aiheuttaa alkuvaiheessa näppäinten hapuilevaa etsiskelyä. Totuttelun ja ulkoa opettelun jälkeen näppäimet kuitenkin tunnistaa sijainnin lisäksi toisistaan eroavan muotoilun avulla. Toinen designiin liittyvä huomio kiinnittyi oikean ja vasemman kuulokepuolen erotteleviin merkintöihin – havainnoinnin perusteella uusi käyttäjä joutui tovin etsiskelemään vihjeitä kuulokkeiden oikeasta asettelusta, ennenkuin sangan “sisäpuolelle” painetut pienet ja lähes huomaamattomat L- ja R-kirjainmerkinnät löytyivät.

Alkajaisiksi kuulokkeiden sisäänrakennettu akku ladataan täyteen micro-USB-liitännän kautta kytkemällä kuulokkeet vaikkapa tietokoneen USB-porttiin. Latauksen jälkeen virtaa riittää varsin mallikkaasti: esitteen teksteissä puhutaan 25 tunnin kuunteluajasta ja käytännössä luureissa tuntuu riittävän virtaa useammankin päivän kuunteluihin – laiskemmalla käyttäjällä vaikka koko viikoksi. Akun pitkä kesto hyvä juttu sikälikin, että Sonysta ei löydy analogisia äänen tuloliitäntöjä ollenkaan – äänentoisto loppuu samalla hetkellä kuin akkukin eikä kuuntelua voi silloin jatkaa perinteistä kuulokejohtoa käyttäen.

Sony-MDR-ZX550BN-kuva2
Kuulokkeen kylkeen sijoitetut pienehköt näppäimet vaativat aluksi käyttäjältä tarkkuutta.

Kuulokkeiden toisto tuntuu koekuunteluiden perusteella hyvinkin tasapainoiselta: soinnissa on terveellä tavalla erottelua ja taajuusvaste kuulostaa miellyttävän eloisalta – jopa bassotaajuuksiakin löytyy sopivissa määrin. Kaikenkaikkiaan Sony MDR-ZX550BN tarjoaa kuuntelijalle tasapainoisen ja levollisen soundin, joka ei rasita korvia turhaan ja toimii sujuvasti yli musiikin genrerajojen. Bluetooth-äänensiirto rajoittaa hiukan diskanttitoistoa ja tuo kirkkaisiin ääniin aavistuksen karheutta, mutta tämä ei nouse erityisesti esiin ja äänenlaatu on hyvinkin vertailukelpoinen asiallisten langallisten kuulokkeiden rinnalla. Vastamelutoiminnolle löytyy kuulokkeista oma kytkimensä ja sen vaikutuksen kyllä erottaa esimerkiksi vaimeaa taustamelua sisältävässä toimistoympäristössä: vastameluasetus hävittää enimmäkseen matalataajuuksista huminaa. Vastamelutoiminto ei käytännössä kuulostanut mitenkään erityisen voimakkaalta, mutta tähän vaikuttaa varmasti sekin, että suljetut kuulokkeet vaimentavat jo itsessään ansiokkaasti ympäriltä kuuluvaa hälinää – vastamelutekniikalle ei siis jää paljoakaan tekemistä jäljelle. Tässä yhteydessä ilmeni myös hassu ilmiö: ajoittain nopeasti liikkuessa ja vastamelutoiminto kytkettynä kuulokkeista kuuluu tuulen huminaa muistuttavaa sivuääntä, joka kuitenkin poistuu täysin vastamelun sammuttamisen myötä.

Luonnollisesti bluetooth-kuulokkeista löytyy puheluita varten handsfree-toiminto ja sen tarvitsema mikrofoni. Puhelut sujuvatkin Sonylla ongelmitta – kuulokeääni on myös puheluiden aikana selkeä, ja vastapuolellakin kehuttiin mikrofoniäänen olevan selkeä ja häiriötön. Kuulokkeiden suljettu rakenne tosin eristää puhujan oman äänen lähes kuulumattomiin samaan tapaan kuin korvatulppia käyttäessä – omaa artikulaatiota ei juurikaan erota ja ääntään saattaa korottaa tarpeettomankin paljon puhelun aikana. Tätä ilmiötä lieventäisi, jos mikrofonin nappaama ääni ohjattaisiin hiljakseen myös kuulokkeiden puolelle. Jos “korvatulppaefekti” ei häiritse, niin muilta osin Sonyn kuulokkeet sopivat mainiosti myös puhelukäyttöön ja puheluihin vastaamiseen tarvittava nappikin on tarjolla.

Sony MDR-ZX550BN on pienistä käytettävyysmoitteistaan huolimatta tasapainoinen kokonaisuus. Bluetooth-kuulokkeet toistavat musiikkia miellyttävällä otteella ja iso akkukapasiteetti tarjoaa pitkän kuunteluajan ilman lataustaukoja. Lenkkikaveriksi näitä luureja ei oikein voi suositella, sillä liika eristyminen ympäristön äänistä saattaa aiheuttaa vaaratilanteita liikenteen seassa ja toisaalta suljettu rakenne tuntuu vahvistavan askeleiden ääniä musiikin seasta erottuviksi “jysähdyksiksi”. Parhaimmillaan kuulokkeet ovatkin tyypillisessä toimistotilassa tai joukkoliikenteen kyydissä istuessa – tällöin kuulokkeet eristävät häiritsevää hälyä niin suljetun rakenteen kuin vastamelutoiminnonkin kautta.

Sony MDR-ZX550BN

+ äänenlaatu
+ pitkä kuunteluaika yhdellä latauksella
+ mukavat käytössä

– totuttelua vaativat näppäimet
– vastamelutoiminnon ajoittaiset “humisevat” häiriöäänet

Continue Reading

Previous: Auton äänentoisto uusiksi – testissä Alpine CDE-W235BT -autosoitin
Next: 360-asteiset kuvat tulevat – laitetestissä Ricoh Theta S

Lisää luettavaa

paristokäyttöiset radiot Paristokäyttöiset radiot testissä: Sony ICF-306 ja Tecsun PL-365
  • Ääni ja kuva

Paristokäyttöiset radiot testissä: Sony ICF-306 ja Tecsun PL-365

Teijo 7.5.2022
JBL Tuner Uudenlainen pöytäradio? Testissä JBL Tuner
  • Ääni ja kuva

Uudenlainen pöytäradio? Testissä JBL Tuner

Teijo 5.12.2019
Rode Procaster Onko Rode Procaster podcast-äänittäjälle sopiva mikrofoni?
  • Ääni ja kuva

Onko Rode Procaster podcast-äänittäjälle sopiva mikrofoni?

Teijo 23.11.2019
savikiekkoneula Savikiekkoneula levysoittimeen – näin 2010-luvun elektroniikan saa yhteensopivaksi 1950-luvun tallenteen kanssa
  • Ääni ja kuva
  • Ohjeet

Savikiekkoneula levysoittimeen – näin 2010-luvun elektroniikan saa yhteensopivaksi 1950-luvun tallenteen kanssa

Teijo 27.2.2019
Samsung Gear 360 Samsung Gear 360 (2017) – testissä alelaariin päätynyt 360-kamera
  • Ääni ja kuva

Samsung Gear 360 (2017) – testissä alelaariin päätynyt 360-kamera

Teijo 19.2.2019
Vimble 2 Pikakoe: Feiyutech Vimble 2 -gimbaali matkapuhelimille
  • Ääni ja kuva

Pikakoe: Feiyutech Vimble 2 -gimbaali matkapuhelimille

Teijo 11.1.2019
Facebook Instagram Twitter     Youtube

RSS Tekniikkaparkin Podcast

  • Mikä on paras käyttöjärjestelmä?
  • Koko kansan huvia vai tekninen erikoisuus - puheenaiheena 360-kuvaus
  • Joko on älykodin aika?

Viimeisimmät artikkelit

  • Apple lopettaa viimeisenkin iPod-mallin valmistamisen
  • Mobiililaitteiden USB-C-yleislaturivaatimus etenee Euroopan parlamentissa
  • Paristokäyttöiset radiot testissä: Sony ICF-306 ja Tecsun PL-365
  • Kosketusnäyttö läppärin kaveriksi: testissä Bluecloud TouchMobile Monitor 13.3″
  • Tekniikkaparkin viikko 21/2021: DNA:n lankapuhelinverkko on poistumassa, Google laajensi Haminan datakeskusta

© 2018 Tekniikkaparkki.fi – Tämä sivusto käyttää evästeitä. Katso tarkemmat tiedot Evästeinfo-sivulta.

Copyright © Tekniikkaparkki.fi | Magnitude by AF themes.