Pikatesti: Burrel Edge HD+3G-riistakamera

Riistakameroita käytetään useimmiten joko nimensämukaiseen riistaeläinten liikkeiden tarkkailuun tai piha-alueiden vartointiin. Tämän laiteryhmän ominaisuudet ovat molempiin tehtäviin sangen osuvia: kompaktiin kuoreen pakattu kamera osaa napata niin videoita kuin valokuviakin, AA-paristoista riittää virtaa useiden viikkojen tai jopa kuukausien käyttöön, kamera on suojattu pohjoismaisia sääoloja kestäväksi ja valikoimasta löytyy myös malleja, jotka osaavat lähettää kuvat reaaliaikaisesti käyttäjän sähköpostilaatikkoon. Riistakameroita on ollut markkinoilla jo hyvän aikaa ja tässä tuoteryhmässä on näkynyt varsin selviä teknisiä kehitysaskelia: vain muistikortille kuvaavista kookkaista ja kaksirivisellä tekstinäytöllä varustetuista laitteista on päädytty nykytilaan, jossa värillinen kuvien katseluun sopiva näyttö sekä otosten lähettäminen matkapuhelinverkon kautta ovat ihan arkisia asioita. Toisaalta kehitysaskeleet ovat tulleet riistakameroihin yllättävän hitaasti muihin kuluttajamarkkinoilla oleviin laitteisiin verrattuna: 3G-datayhteys lanseerattiin matkapuhelimiin noin 15 vuotta sitten, mutta riistakameroihin se on alkanut ilmestyä vasta ihan viime aikoina. Joka tapauksessa Tekniikkaparkin tiiviissä testissä on tällä kertaa riistakamera sieltä etevämmästä päästä: Burrel Edge HD+3G.

Katso Burrel Edge HD+3G -riistakameran unboxing-video:

Burrel on nettiselailun ja kauppojen valikoimien tutkiskelun perusteella varsin yleinen riistakameramerkki Suomessa, joten päivitetyt mallitkin epäilemättä kiinnostavat. Olennaisimpina muutoksina aiemman sukupolven malleihin kuten vaikkapa S10 tai S12-kameroihin verrattuna voisi nostaa kaksi nopeutunutta yksityiskohtaa: ensinnäkin Edge HD+3G-kameran luvataan reagoivan edessään tapahtuvaan liikkeeseen aiempaa nopeammin noin 0,6 sekunnissa ja toisaalta kuvien kerrotaan liikkuvan kamerasta internetiin entistä nopeammin, kun käytettävissä on 3G-verkon tiedonsiirtonopeudet aiemman 2G-verkossa toimivan GPRS-yhteyden sijaan. Muutoin laite on jopa hämmästyttävän samankaltainen verrokkina toimineeseen vanhaan Burrel S10-malliin verrattuna – päällepäin laitteita on hankalaa erottaa toisistaan ja laitteen kuoret tuntuvat olevan lähes samasta muotista.

On jopa jollain tavoin huvittavaa, että vaikka nykyisessä teknologisessa ympäristössä lähes kaikki elektroniikkalaitteet pyrkivät olemaan joko ohuempia ja kevyempiä tai sitten suurempinäyttöisempiä, niin riistakamerat pysyvät malliversiosta toiseen samankaltaisina. Toki tähän on ihan järkevät syytkin: näiden laitteiden käytettävyyteen ei pienet muotoiluseikat juurikaan vaikuta – laite kun yleensä möllöttelee yksinään puun rungossa tai ladon seinässä suorittamassa tarkkailutehtäväänsä ja kameran edessä avautuvia maisemia katsellaan useimmin tietokoneen tai kännykän näytöiltä. Kameraa uudemmaksi päivittävän silmin on myös ilahduttavaa, että vanhaan kameraan ostetut tarvikkeet kuten ulkoinen akku kaapeleineen tai suojaa tarjoava lukittava metallikotelo sopivat ihan yhtä hyvin tähän uuteen Edge-malliin kuin pykälää vanhempaankin saman valmistajan riistakameraan.

Entistä nopeampaa toimintaa tarjolla

Burrel Edge HD+3G on varustettu 12 megapikselin kamerakennolla ja se kykenee myös Full HD-tarkkuuden videotaltiointiin. Sekä kuvien että videoiden lähettäminen onnistuu matkapuhelinverkon kautta. Pimeällä kuvausta auttaa ihmissilmälle näkymätön inframustasalama, joka on toteutettu 44 ledillä. Virtaa laite saa joko 12 AA-alkaliparistosta, 6V akusta tai verkkovirtalaitteesta.

Seurasin Burrel Edge HD+3G:n toimintaa tässä pikatestissä viikon ajan ja vertasin sen ominaisuuksia edellä mainittuun Burrel S10 HD+SMS -malliin. Vaikuttaa siltä, että uusi versio on todellakin tuonut nopeutta laitteen reagointiin: S10 saattoi havahtua vartioitavalle alueelle saapuvaan autoon niin hitaasti, että vain perävalot kajastivat kuvan reunasta, kun taas Edge HD+3G onnistui testin aikana joka kerta nappaamaan samassa paikassa koko auton kuvaan. Toisaalta kamera jätti kokonaan reagoimatta joihinkin liikehdintöihin, joiden olisi olettanut tallentuvan asetettujen viiveiden perusteella. Näiden yksittäisten hutien perusteella on kuitenkin mahdotonta sanoa kameraa epävarmaksi, sillä testiasetelmakin on saattanut olla haasteellinen eikä verrokki-S10:kään ihan kaikkeen liikkeeseen reagoinut. Vastaavasti myös kuvien lähettäminen sähköpostiin tuntui 3G:n välityksellä tapahtuvan huomattavasti GPRS-yhteyteen tukeutuvaa S10-kameraa nopeammin, mikä tietysti ei ollut suurikaan yllätys.


Käyttöliittymä on lähes identtinen aiempien malliversioiden kanssa: 2″ LCD-näyttö ja muutama näppäin.

Muutoin laitteen käyttökokemus on hyvä ja koko lailla edellismalleja vastaava: liitännät ja korttipaikat löytyvät helposti, kamera tuntuu muovisesta kuoresta huolimatta suht kestävältä ja arkiset huoltotoimet kuten paristojen vaihto tai SD-muistikortin vaihtaminen sujuvat mutkattomasti. Valikoiden käyttölogiikka on sekin säilynyt ennallaan: asetusten säätäminen on hiukan kankeaa pienellä näytöllä ja muutamalla napilla, mutta kaiken saa kyllä lyhyen perehtymisen jälkeen säädettyä kohdilleen eikä valikoihin alkuasennuksen jälkeen tarvitse kovin usein palatakaan. Halutessaan käyttäjä voi käskyttää asetusmuutoksia ja riistakameran toimintoja myös tekstiviestien välityksellä, jolloin laite osaa kuitata tehdyt muutokset vastausviestillä. Ei ole syytä epäillä, etteikö laite selviäisi niin kesäsateista kuin talvipakkasistakin toimintakykyisenä.

Burrelin kuvanlaatu vaikuttaa asialliselta joskaan ei ällistyttävältä. Oli laite sitten riistaa tai pihaa vartioimassa, niin kuvista saa yleensä hyvin selvää ja yksityiskohtia tallentuu kuvaan riittävästi. Käyttötarkoituksen huomioiden ei kannattane uppoutua kovin syvälle esimerkiksi valkotasapainon automaattisen säädön arviointiin, mutta tästä pilvisenä iltapäivänä otetusta näytekuvasta saa jonkinlaisen käsityksen kuvanlaadusta (klikkaamalla kuvaa näet kuvan sellaisenaan kuin sen kamera on taltioinut):

Toimiva peruslaite pihaa tai riistaa vahtimaan

Burrel Edge HD+3G osoittautui pikatestissä varsin mutkattomaksi joskin tavallista nopeampitoimiseksi peruslaitteeksi, ja juuri tähän nopeuteen kulminoituu uudemman riistakameran ostamisen tarpeellisuus tai tarpeettomuus: jos nykyinen kamera pysyy riittävän hyvin tilanteissa mukana, niin uuden kameramallin hankinta ei ole välttämättömyys. Jos taas reagointinopeus on tärkeä kriteeri, niin uuden sukupolven malliin päivittämistä kannattaa vakavasti harkita ainakin tämän Burrel-riistakameran kokeilun perusteella. Aivan aukotonta valvontaa ei kokeilun perusteella välttämättä ole tarjolla ja kaikkein nopeimmat kiitäjät saattavat päästä livahtamaan ohi kameran, mutta Edge HD+3G on silti helppo ja erittäin toimivan tuntuinen ratkaisu esimerkiksi kesämökin vartiointiin tai metsän eläinten liikkeiden seurantaan.