Onko Rode Procaster podcast-äänittäjälle sopiva mikrofoni?

Unboxing-videolla tutustutaan Rode Procaster-mikrofoniin, joka on noussut varsin usein nettikeskusteluissa esille podcastaajien välineenä. Millainen mikrofoni Procaster sitten on? Pärjääkö se vertailussa yli satasen halvemmalle AKG:lle? Asiaa selvitellään myös ääninäytteiden kera. Katso unboxing-video:

Vastauksena otsikossa esitettyyn kysymykseen voisi todeta, että tämä Roden mikrofoni täyttää mainiosti podcast-mikrofonille asetetut odotukset. Soundi on varsin tukeva: bassotaajuudet toistuvat huomattavan suurella auktoriteetilla ja ylätaajuudet jäävät jopa hiukan jalkoihin, varsinkin jos vertaa oheisen videon alkupuolella käytettyyn T.Bone SC600-kondensaattorimikrofoniin. AKG:n edullinen P3s on taas samalla linjalla kuin Procaster, mutta hiukan vaisummalla ja diskanttitoistoltaan epämääräisemmällä soundilla.

Rode Procaster tuo esiin dynaamisen mikin hyviä puolia sikäli, että tallenteelle tarttuu vain puhe – äänitystilan hälyäänet kuten vaikkapa ilmanvaihdon humina jäävät vähemmälle huomiolle. Kolikon kääntöpuolena on epäherkkyys: mikrofoniesivahvistimesta saa vääntää vahvistusta huomattavan paljon, jolloin myös esivahvistimen laatu punnitaan: jos kohinaa on laitteistossa tarjolla, niin Procasterin kanssa se saadaan tuotua turhankin selvästi esille. Esimerkiksi tästä sopii kaksi ääripäätä: kannettava äänitallennin Zoom H4n on vahvistukset tapissa arka tuomaan jonkin verran pohjakohinaa esille, kun taas Tekniikkaparkin studion ensisijainen mikrofoniesivahvistin DBX 286S selviää Rode Procasterin kanssa huomattavasti siistimmin – ei kohinaa eikä muitakaan häiriöitä.

Procaster on dynaamisten mikrofonien joukossa sieltä podcast-ystävällisimmästä päästä ja käyttäytyy sangen siististi, kunhan mikrofoniesivahvistin on tehtävänsä tasalla. Omiin korviin kannattaa kuitenkin uskoa mikrofonia valitessa ja oheiselta unboxing-videolta saa jo jonkinmoisen alustavan käsityksen mikrofonimallien eroista ja erityisesti Procasterin luonteesta.