Nokia 5800 XpressMusic
Matkapuhelintestien sarja jatkuu Nokian ensimmäisellä kosketusnäyttöpuhelimella. Nokia 5800 XpressMusic kuuluu Nokian musiikkipuhelinten sarjaan, joten ominaisuuksien pääpaino sijoittuu viihdetoimintojen puolelle: 3,2″ laajakuvainen kosketusnäyttö tarjoaakin hyvät puitteet puhelimen monipuoliselle käytölle. Perinteistä numeronäppäimistöä ei tästä mallista löydy ollenkaan, vaan toimintoja ohjataan muutaman näppäimen lisäksi kosketusnäytöllä. Automaattitarkennuksella varustettu 3,2 megapikselin kamera ja GPS-paikannus täydentävät ominaisuuslistaa. Käsillä on siis varsin monipuolinen ja hillityn tyylikäs kokonaisuus.
Sormella tai kynällä tökkien
Suurin uutuus tässä mallissa on juurikin se edellämainittu kosketusnäyttö. 5800 XpressMusicin parissa joutuu siis opettelemaan hiukan erilaisen lähestymistavan kännykän käyttöön – ruutua ei voi enää rullata ylös ja alas nuolinäppäimillä, eikä tekstinsyöttö tapahdu näppämiä takomalla. Kosketusnäyttö tulee varmasti myös jakamaan mielipiteitä, sillä siitä on samaan aikaan sekä hyötyä että vaivaa: toki uusi ohjaustapa mahdollistaa sellaisia sovelluksia ja toimintatapoja, joita ei perinteisellä kännykällä kerta kaikkiaan pysty toteuttamaan, mutta toisaalta monet arkisetkin toimenpiteet hankaloituvat harmillisesti. Kosketuksentunnistus toimii välillä hiukan vikuroiden, joten hutipainalluksiin täytyy tottua varsinkin sormilla näppäillessä. Silloin korostuu myös se tosiasia, että 5800:n näyttö ei ole mitenkään erityisen tunnokas ohjausväline: kevyt hipaisu ei riitä alkuunkaan, vaan näyttöä täytyy painaa kunnolla, jotta komennot menevät perille. Samasta syystä ruudun vierittäminen sormella raahaten on välillä nykivää. Puhelimen takakannessa piileskelevä stylus-kynä helpottaa merkittävästi käytettävyyttä, mutta kynän esille kaivaminen tuo myös oman lisävaivansa.
On kosketusnäytöstä toki iloakin. 5800 XpressMusicin peruskäyttö ja valikoiden kahlaaminen tuntuu heti saman tien luontevalta kosketusnäytön avulla, ja tuntumaa parantaa entisestään se, että puhelin vahvistaa kosketusnäytön painalluksia kevyellä värähdyksellä. Isot valikkokuvakkeet ja Nokia-käyttäjille entuudestaan tuttu käyttölogiikka vielä omalta osaltaan nopeuttavat uutuuteen tutustumista. Karttasovelluksia käytettäessä ruudun vierittäminen joka ilmansuuntaan sormella raahaten on erittäin havainnollinen tapa selata karttoja ja lähes kaikkia muitakin sovelluksia käyttäessä on suurta iloa siitä, että käytössä oleva näytön pinta-ala on kasvanut reilusti näppäimistön puuttuessa.
Ääntä isommallekin porukalle
Heti puhelintestin ensimetreillä huomio kiinnittyy siihen, että tämä luurihan osaa äännellä siedettävästi omien sisäänrakennettujen kaiuttimiensa kautta. Kun otetaan huomioon kaiutinten olemattoman pieni koko, niin täytyy kyllä nostaa hattua Nokialle tässä asiassa – käsissäni taitaa olla ensimmäinen matkapuhelin, jonka omien kaiuttimien ääni ei vihlo korvia! Ei näillä kaiuttimilla kovin kauaa musiikkia kuuntele, mutta soundi sopii ihan mainiosti vaikkapa nettivideoiden katseluun – varsinkin, kun Nokia 5800 näyttää nikottelematta youtube-videot koko näytöllä.
Äänentoisto kuulokkeiden kautta on kuitenkin se pääasia, johon musiikkipuhelinta yleensä käytetään. 5800 XpressMusicin kuulokelähtö onkin varsin kohinaton ja sikäli käyttökelpoinen. Nokia 5800 saa myös reilusti pluspisteitä normaalista 3,5mm kuulokeliitännästä: tähän puhelimeen käy mitkä tahansa normaalit kuulokkeet suoraan ilman sovittimia.
Kuulokeliitäntä toimii myös muissa tarkoituksissa: puhelimen myyntipakkauksessa on mukana videokaapeli, jolla 5800:n voi kytkeä televisioon ja katsella vaikkapa puhelimeen tallennettuja videoita isolta ruudulta. Tämä temppu toimiikin juuri niinkuin pitääkin: kännykän ruudulla näkyvä kuva siirtyy sellaisenaan myös telkkariin. Poikkeuksena on videonkatselu, jolloin itse videokuva näkyy vain tv-ruudulla, ja toiston ohjauspainikkeet vain kännykän ruudulla.
Kadonneen SIM-korttipaikan jäljillä
SIM-korttipaikan toteutuksesta on nähty monenmoisia versioita vuosien varrella, mutta 5800:n toteutus on kyllä sieltä omintakeisimmasta päästä: SIM-kortti työnnetään puhelimen kyljestä sisään, mutta kortin penkominen ulos edellyttää akun ja stylus-kynän irrottamista: kortti työnnetään kynänkärjellä ulos puhelimesta oheisen kuvan mukaisesti. Käyhän se näinkin!
Vieressä on myöskin erittäin tarpeellinen MicroSD-korttipaikka, jossa onkin jo vakiovarusteena 8 gigan MicroSDHC-kortti. Tallennustilaa on siis hyvinkin riittävästi.
Perustason kameralla peruskuvia
5800 XpressMusicin 3,2 megapikselin kamera on automaattisesti tarkentavaa mallia, ja hämärässä kuvaamista avustaa tupla-LED-salama. Edelliseen testipuhelimeen eli Sony Ericsson W715-malliin verrattuna Nokia vetää huonossa valaistuksessa pidemmän korren, sillä salaman teho riittää jotenkuten lähietäisyydellä olevien kohteiden kuvaamiseen. Myös päivänvalossa Nokian kuvausjälki on hiukan Sony Ericssonia parempi, mutta suuria eroja ei tässä asiassa pääse syntymään. Nokian kameran voisi luokitella samaan ryhmään lukemattomien kännykkäkameroiden kanssa: tämä kelpaa satunnaisten muistojen taltioimiseen, mikäli muita kameroita ei ole mukana, mutta nykyisten pokkarikameroiden kuvanlaadusta jäädään vielä tuntuvasti jälkeen.
Videoita voi kuvata laajakuvamuodossa, ja videolle tallentuva ääni on varsin hyvälaatuista. Jostain syystä videoissa on kuitenkin selvästi erottuvaa kohinaa, ja videon pakkauskin on varsin ankaraa. Parhaalla laajakuvalaadulla tallennettu neljän minuutin videoleike vei kortilta tilaa noin 85 megatavua.
Kuvanäyte 1: Rajaamaton kuva pienennettynä ja sovitettuna sivulle:
Kuvanäyte 2: Rajattu kuva todellisessa koossaan:
Yhteenveto
Nokia 5800 XpressMusic on hyvä pelinavaus Nokialta kosketusnäyttöpuhelinten markkinoilla, mutta vielä jää parantamisen varaakin. Tässä mallissa on toteutettu monia erityisesti multimedian toistoon liittyviä asioita selkeästi entisiä malleja paremmin, mutta samalla on myös otettu askelia taaksepäin käytettävyydessä.
Plussaa:
+ iso ja hyväkuvainen näyttö
+ käyttökelpoinen kaiutinääni
+ 3,5mm kuulokeliitäntä ilman sovittimia
+ nokiamaisen selkeät valikot ja toimiva peruskäyttö
Miinusta:
– kosketusnäytön tuntuma hiukan hukassa ja hutipainallukset yleisiä
– kameran kuvanlaatu vain keskinkertainen