Apple iPhone 3G

iPhone 3G pääkuvaTällä kertaa laitetestissä on Applen iPhone 3G -matkapuhelin. iPhone on herättänyt koko markkinoillaolonsa ajan vilkasta keskustelua, ja nyt Tekniikkaparkki tarkistaa, millainen puhelin kaikkien näiden ennakkopuheiden takaa löytyy.

iPhone 3G on heti ensikosketuksesta alkaen vakuuttavanoloinen ilmestys. Laite on siististi koottu ja kaikin puolin tukevan oloinen, ja vähät näppäimet on sijoiteltu huomaamattomasti mutta käytännöllisesti. Erityismaininnan ansaitsee vipu, josta puhelimen saa kätevästi napsautettua äänettömäksi ja takaisin normaalitilaan ilman valikkojen selailua. Kätevä oivallus, jonka soisi yleistyvän muissakin kännyköissä! Testatun 16GB-mallin etuosa on tietysti kokonaan musta, mutta puhelin on takaa valkoinen. Kirkas ja pyöristetty takapinta tuntuu olevan suhteellisen herkkä naarmuuntumaan, mutta etupuoli ja kosketusnäytön pinta vaikuttaa sietävän paremmin käyttöä.

Se ulkoisista ominaisuuksista, nyt käydään puhelimen kimppuun hiukan syvällisemmin. Kun SIM on onnistuneesti paikallaan, voi itse käyttötesti alkaa.  Ensinnäkin, kaikki laitteen toiminnot löytyvät päävalikosta, jonka voi jakaa useampiin sivuihin. Valikko on helposti muokattavissa, ja päivittäin tarvittavat toiminnot voi kasata yhteen nippuun etusivulle. Valikko tuleekin erittäin tutuksi ajan myötä, sillä iPhonessa ei ole käytettävissä ohjelmien moniajoa – jos vaikkapa haluat ottaa digikuvan kesken nettisurffailun, selaimen joutuu sulkemaan ja valitsemaan kameratoiminnon päävalikosta. Takaisin Safari-selaimen äärelle pääsee jälleen valikon kautta koukkaamalla – onneksi selain sentään muistaa auki jääneet sivut ja välilehdet.

Tekstiviestien parissa käyttäjä joutuu ensiksi hiukan totuttelemaan Applen lähestymistapaan: viestittely kaverin kanssa näkyy peräkkäisinä puhekuplina, eikä perinteisenä sekalaisena viestilistana – samalla silmäyksellä näkyy niin omat kuin keskustelukumppaninkin viestit. Multimediaviestien osalta iPhone-käyttäjä jää nuolemaan näppejään, sillä puhelimesta ei löydy tukeva MMS:lle ollenkaan, mutta sähköposti sen sijaan toimii sutjakkaasti ja miellyttävästi. Viestien kirjoittaminen on hitaahkoa ja virhealtista ruudulle piirtyvän QWERTY-näppäimistön kautta, mutta virhelyöntien määrä alkaa toki pikkuhiljaa käytön myötä vähenemään.

iPhone 3G:n 3,5″ näyttö on asiallisen laatuinen, ja ennenkaikkea kosketuksen tunnistus on toteutettu erittäin onnistuneesti. Itse asiassa valikoiden selailu ja eri toimintojen käyttäminen on yllättävän helppoa herkän ja johdonmukaisesti toimivan kosketusnäytön ansiosta. Näyttö tunnistaa useita yhtäaikaisia kosketuksia, joten esimerkiksi kartan koon muuttaminen ja nettisivujen selailu sujuu mukavasti yhdellä tai useammalla sormella tökkien. Puhelimen kaiutinääni on ohuehko, mutta kuitenkin riittävän laatuinen handsfree-puheluita varten. Puhelimen mikrofoniääni on myös ajoittain hiukan ohut ja diskanttipainotteinen, mutta onneksi kuitenkin riittävän voimakas ja muuten selkeä.

iPhone 3G Ylänurkka
Kuvassa iPhonen parhaita puolia: harvalukuiset käyttökytkimet ovat juuri oikeissa paikoissa ja tavalliseen 3,5mm kuulokeliitäntään voi kytkeä omat suosikkikuulokkeensa ilman sovitinkaapeleita.


Applella on pitkät perinteet kannettavien musiikkisoitinten valmistuksessa, ja viihdepuoli on vahvasti läsnä myös iPhone 3G:ssä. Ei liene mikään yllätys, että juuri tällä osa-alueella iPhone on elementissään: iPod-toiminto löytyy heti puhelimen päävalikosta, ja musiikin kuuntelu sujuu puhelimella leikiten. iPhone tarjoaa varsin monipuolisia tapoja musiikkiarkiston selailuun – ruudulle saa aakkostetun esimerkiksi artistin, kappaleennimen, albumin, lajityypin tai säveltäjän perusteella, ja visuaalisemmasta kokemuksesta pitävät voivat kääntää puhelimen kyljelleen ja selailla levyjä näyttävästi kansikuvien perustella Cover Flow-tilassa. Äänentoisto kuulokkeisiin on hyvälaatuista ja kohinatonta, eikä äänenvoimakkuuttakaan puutu. Toistosta puuttuu kuitenkin se viimeinen ripaus potkua, ja kuuntelukokemus jää varsin neutraaliksi. Aiemmin Tekniikkaparkissa testattu Sony Ericsson W715 pitää siis edelleen nimissään kärkipaikkaa musiikkitoiston laadussa.

iPhone Coverflow
iPhonen musiikkisoittimessa voi käyttää näyttävää Cover Flow-toimintoa, jossa käyttäjä voi selailla soittimeen ladattujen levyjen kansia ja valita haluamansa biisin kannen “kääntöpuolelta”.

Internet-palvelujen käytettävyyden osalta iPhone 3G on aivan omaa luokkaansa matkapuhelinten joukossa. Sekä Safari-nettiselain että Mail-sähköpostiohjelma ovat käytettävyydeltään erinomaisia ja ne sopivatkin hienosti kevyeen nettikäyttöön. Kun iPhone on käden ulottuvilla, pöytätietokoneen käyttö jää helposti vähemmälle, kun kaikki pikkuasiat ja sähköpostit voi tarkistaa yhtä nopeasti kännykän ruudulla. Myös App Store-kauppa on maininnan arvoinen: sieltä voi ladata iPhoneen suuren määrän ilmaisia ja maksullisia sovelluksia, joilla puhelimeen saa tuotua lisää viihdettä ja hyötyominaisuuksia. Myös App Store on vaivaton käyttää, ja sen kautta tuleekin usein kokeiltua ilmaisia pikkusovelluksia ja pelejä ihan huvin vuoksi.

iPhone 3G:n 2 megapikselin kamera tuottaa perustason laatua, joka varsinkin kirkkaassa päivänvalossa riittää mainiosti tunnelmien taltiointiin:

Kuvanäyte 1: Rajaamaton kuva pienennettynä
iphone3g_nayte1

Kuvanäyte 2: Rajattu kuva todellisessa koossaan
iphone3g_nayte2

iPhone 3G on vakuuttava ja laadukas kokonaisuus, jonka käytettävyys on hiottu miellyttäväksi. Puhelimena se ei ole ihan parhaimmillaan ja tekstiviestittelykin on hiukan kankeaa fyysisen näppäimistön puuttuessa, mutta kannettavana viihdelaitteena iPhone on monipuolinen ja mukaansatempaava kokonaisuus. Jos puhelintoimintojen lisäksi haluat taskuusi täysiverisen mp3-soittimen, vikkelän nettiselaimen ja pelikonsolin, on iPhone ehdottomasti harkinnan arvoinen vaihtoehto. iPhonea Suomessa myy Sonera.

Plussat:
+ laadukas ja kevyesti toimiva kosketusnäyttö
+ viimeisen päälle hiottu käytettävyys
+ helppo ohjelmiston laajennettavuus App Storen avulla

Miinukset:
– viestitoiminnot hiukan hankalia, MMS puuttuu
– kaiutinääni ohuehko