HTC HD2 -matkapuhelin
Tekniikkaparkki esittelee tällä kertaa mielenkiintoisen uutuuspuhelimen – testiin on päässyt HTC HD2. Luuri perustuu Windows Mobile 6.5-käyttöjärjestelmään ja on kooltaan selkeästi keskivertopuhelinta isompi, mutta kookas ulkokuori on onneksi hyödynnetty myös näytön koossa: 4,3″ kapasitiivinen kosketusnäyttö on kieltämättä poikkeuksellisen näyttävä ja miellyttävä ilmestys. Toisaalta suuret ulkomitat aiheuttivat ensimetreillä myös hiukan hämmennystä, sillä tämän luurin suuri koko tekee siitä aavistuksen verran hankalan kuljetettavan, ja HD2:sta taskussa kuljetellessa tulee vaistomaisesti varottua, ettei puhelimeen kohdistuisi näyttöä vaurioittavia kolhuja.
Ulkomuodon ihmettelyt sikseen, sillä seuraavaksi tutustutaan tarkemmin kännykän toimintaan. HD2 tekee heti kättelyssä selväksi, että Windowsilla mennään: pian virtanapin painalluksen jälkeen käyttäjää tervehtii oranssi Windows-logoruutu. Sen jälkeenkin käyttöjärjestelmän sukujuuret pysyvät esillä, sillä näytön vasenta yläreunaa koristaa puhelimen toiminnasta kertovien symbolien lisäksi myös Start-nappi lippulogon kera. Windows Mobile suoriutuu tehtävästään puhtain paperein, sillä HD2:n käyttöliittymä on käytännössä suurimman osan ajasta mukavan nopeatoiminen ja sulavaliikkeinen. Tämä näkyy niin ohjelmien käynnistymisessä kuin ruudun vierityksessäkin, jotka toimivat keskivertokännykkää rivakammin. Pääsyyllinen tähän on varmaankin 1000 MHz:n taajuudella tikittävä Snapdragon-prosessori, joka tosin tuntuu vaikuttavan myös akunkestoon, sillä HD2-luuria saa olla tämän tästä latailemassa, varsinkin jos aktiivisessa käytössä on muitakin ominaisuuksia kuin pelkkä puheluiden soittelu.
Älykkyys pääosassa
HTC HD2:n pääpaino on selkeästi älypuhelinominaisuuksissa ja perinteinen puheluiden soittelu on jätetty hiukan taka-alalle. Esimerkiksi vastaamattomat puhelut ilmoitetaan nokiamaisten ja näyttävästi ruudun valtaavien ”1 puhelu tullut” -ilmoitusten sijaan varsin huomaamattomasti: näytössä vastaamattomasta puhelusta kertoo vain yläreunan pieni huutomerkkisymboli sekä näppäinlukon avausnapissa oleva numero, joka kertoo vastaamattomien puheluiden määrän. Onneksi myös kuulokesyvennykseen piilotettu vihreä ledi vilkuttelee tavoitteluyritysten merkiksi, joten tottunut silmä pystyy toteamaan uudet tapahtumat ilman näppäimenpainalluksia. Sama linja jatkuu kautta linjan: moni asia on toteutettu hiukan omaperäisesti, joka on varsinkin Symbian-puhelinten käyttöön tottuneelle jonkinasteinen riesa – HD2 ei pääse tavallisten puhelutoimintojen toteutuksessa esimerkiksi Nokian älypuhelinten tasolle. Toisaalta pienen tuumailun ja totuttelun jälkeen HD2:n kanssa alkaa kuitenkin tulla toimeen eikä mitään olennaista luurista puutu.
Tästä puhelimesta löytyy tasan kaksi liitäntää: vasemmanpuoleinen 3,5mm plugi kuulokkeita varten sekä standardinmukainen micro-USB tiedonsiirtoa ja akun lataamista varten.
Onnistuneisiin ratkaisuihin lukeutuu HTC:n päätös sisällyttää puhelimeen kankean Internet Explorer-selaimen lisäksi myös Opera. Operalla nettisurffailu sujuu jouhevasti ja suorastaan mukavasti: sivut piirtyvät ruutuun yskimättä ja jopa iPhonesta tuttu nipistyszoomaus on käytettävissä. Pienimuotoiset netin kahlailut sujuvat HD2:lla siinä missä tietokoneellakin, eikä vaikkapa tuoreiden uutisotsikoiden tarkistamista varten viitsi edes siirtyä tietokoneen äärelle, jos puhelin on käden ulottuvilla. Myös sähköpostien lukemisessa HTC on elementissään: luurin oma sähköpostisovellus jakautuu HTC Sense-käyttöliittymän päällä pyörivään paperiarkkien selailua matkivaan näkymään sekä perinteisempään käyttöliittymään. Sensen sähköpostikikkailu menee lähinnä sirkushuvien puolelle, mutta perinteisempi ratkaisu kerää allekirjoittaneelta positiivisen sävyisiä kommentteja: viestien lukeminen on selkeää ja nopeaa, ja esimerkiksi Gmail-postilaatikon käyttökuntoon virittäminen ei vaadi kuin kaksi tietoa: sähköpostiosoitteen ja salasanan.
Multimediaa perinteisellä tyylillä
Multimediapuolella HD2 tarjoaa peruskattauksen. 5 megapikselin kamera led-salamalla ei enää nykypäivänä ole erityisen vaikuttava kokoonpano: varsinkin vähäisessä valossa kameralla on taipumusta epäterävyyteen ja kuvien ”tärähtämiseen”, ja salaman kanssa kuvatessa valkotasapainon säätö on välillä aivan kuutamolla. Jos kuvaajan käsi pysyy vakaana tai valoa on tarjolla riittävästi, HD2:lla saa silti kännykkäkameroiden mittakaavassa aivan kelvollisia näppäilykuvia ja videokuvauskin hoitaa tehtävänsä.
HD2:n 5 megapikselin kamera on suojaamattomana altis naarmuille ja kolhuille. Tupla-LED-salama antaa jonkin verran apua hämäräkuvaukseen.
Musiikkisoitin suoriutuu tehtävästään puhtain paperein: kaikki olennaiset musiikin järjestelytoiminnot löytyvät ja käytettävyys on kohtuullisen hyvä. Äänenvoimakkuuden säätö onnistuu kyljessä olevista näppäimistä myös näppäinlukon päällä ollessa, joten sitä varten ei tarvitse kaivaa puhelinta taskusta. Mukana tulevista korvanapeista löytyy näppäimet biisin vaihtoa varten, mutta parempia kuulokkeita 3,5mm plugiliittimeen kytkevä käyttäjä joutuu tästä ”kaukosäädöstä” luopumaan. Koss PortaPro-kuulokkeilla kuunneltaessa HTC HD2:n soundi on varsin neutraali ja värittymätön – äänestä ei nouse esille mitään häiritseviä yksityiskohtia eikä kohinakaan vaivaa. HD2 suoriutuu siis musiikin toistosta siinä missä tavallinen MP3-soitinkin.
Oheistoimintoja luurista löytyy varsin mukavasti: puhelin tukee muitta mutkitta esimerkiksi muutamia Googlen palveluita. Niin Youtube, Gmail, Google Maps kuin Street View-palvelukin ovat käytettävissä HD2:n kautta. Muina lisukkeina mainittakoon mm. 3G-yhteyden reititys WLAN-verkoksi, säätiedot sijaintipaikan mukaan ja käyttökelpoinen kalenteri hälytyksineen. Myös esimerkiksi Skype-puhelinsoftan sekä Skyfire-nettiselaimen voi tarvittaessa asentaa puhelimeen.
HD2:n tasapaino säilyy
HTC HD2 on mielenkiintoinen uutuus, joka haastaa tosissaan tunnetumpia kilpailijoitaan. Windows Mobile toimii PDA-vaikutteistaan huolimatta kelvollisena kännykän käyttöjärjestelmänä eikä vakauden tai käytettävyyden suhteen ilmene mitään vakavia ongelmia. Pienellä varauksella uskaltaudun jopa vetämään hihasta iPhone-vertailukortin – vaikuttaa siltä, että HD2 on tämänhetkisistä älypuhelimista lähimpänä iPhonen kehuttua käytettävyyttä: kapasitiivinen kosketusnäyttö toimii moitteettomasti, iso näyttö on juhlavaa katsottavaa ja softat pyörivät tehokkaan prosessorin ansiosta rivakasti. Miinuspuolelle täytyy kirjata puhelimen suuret ulkomitat ja nykymittapuun mukaan vain keskinkertaiselle tasolle yltävä kamera. Muilta osin HD2 on onnistuu kulkemaan kultaista keskitietä – kokonaisuus on tasapainossa eikä toteutuksesta löydy mitään mainittavia rimanalituksia. Jos olet valmis opettelemaan Symbianista selkeästi eroavaa toimintalogiikkaa ja luurin koko ei vaivaa, tarjoaa HTC HD2 paljon mukavia ominaisuuksia ja näytön tuomaa näyttävyyttä. HD2 sopiikin parhaiten käyttäjälle, joka arvottaa ”taskutietokonemaiset” ominaisuudet perussoittelun ja tekstiviestittelyn edelle.
Valokuvia katsellessa HTC HD2:n kookas näyttö ja letkeä käyttöliittymä pääsevät oikeuksiinsa.
HD2:n ”Suomipaketti”
Jälkipuheena mainittakoon vielä kielikysymys: HD2 on oletuksena englanninkielinen kaikilta osin ja skandikirjaimet (å, ä, ö) joutuu hakemaan esille varsin hankalasti virtuaalinäppäimistöllä kikkaillen. Jos englanti on hallinnassa kohtuullisesti, näistä kieliasioista ei muodostu mahdottomia ongelmia. Tekniikkaparkin toimituksen tietoon tuli kuitenkin korjausmahdollisuus niille, jotka haluavat puhelimeesa enemmän suomalaisuutta: Oululainen M-Technology Oy (www.m-technology.fi) on tehnyt HD2:lle kolme korjauspakettia, jotka päivittävät skandikirjaimet helpommin kirjoitettavaksi, kääntävät päällimmäisen HTC Sense-käyttöliittymän osuuden suomeksi sekä korjaavat puhelimen asetuksia paremmin suomalaisten operaattorien kanssa toimiviksi. M-Technology tarjoaa päivityksen veloituksetta heidän kautta ostettuihin laitteisiin sekä 24,40 euron maksua vastaan muihin HD2:iin.
Eniten puhelimen päivittäiseen käyttöön vaikuttava päivitys on muokattu virtuaalinäppäimistö, jossa skandimerkit on sijoitettu tehdasasetusta järkevämmin. Tämä päivitys kyllä helpottaa tekstinsyöttöä: aiemmin ä-kirjain löytyi a-näppäintä pohjassa pitämällä, jonka jälkeen sormea piti vielä liu’uttaa yläviistoon ja oikealle ä-kirjaimen kohdalle ja sitten päästää näppäin irti. Päivitetyssä näppäimistössä riittää pelkkä a:n pitkä painallus. Vaihtoehtoisesti voi käyttää myös ns. ”compact” -tilaa, jolloin yhdellä näppäimellä syötetään kaksi tai kolme eri kirjainta – haluttu kirjain valitaan napin painallusten määrällä. Tässä näppäimistömuodossa skandit on sijoiteltu oikeaan reunaan näppäimeksi, jolla voi kirjoittaa l-, ö- ja ä-kirjaimet.
Englantia vierastaville myös HTC Sense-käyttöliittymän kielipäivitys voi olla mieluisa, vaikkei se pystykään kääntämään koko puhelimen käyttöliittymää kotimaiselle kielelle. Käytännössä päällimmäinen ”työpöytä” ja siihen läheisesti liittyvät ruudut ja valikot muuttuvat suomenkielisiksi, kun taas puhelimen perustavammanlaatuiset toiminnot säilyvät englanninkielisinä. Kielien sekasotku saattaa toisaalta hiukan hämmentää käyttäjää, mutta parempi tämäkin kuin ei mitään. Pääsääntöisesti suomennos vaikuttaa järkevältä, mutta joitakin pieniä lipsahduksia on käännöksissä tapahtunut – päällimmäisenä mieleen tulee HTC:n säätietoruudussa selkeää keliä tarkoittava termi ”Clear”, joka on kääntynyt muotoon ”Tyhjennä”.
Plussaa:
+ suuri ja laadukas näyttö
+ mainiot netinselailu- ja sähköpostiominaisuudet
+ kattavat ominaisuudet
+ yleisen standardin mukaiset ääni-, data- ja latausliitännät
Miinusta:
– hiukan liiankin suuret ulkomitat
– vain keskinkertainen kamera
– puhelu- ja tekstiviestitoiminnot käyttöliittymän puolesta hiukan kankeita