Wipeout HD Fury (PS3)

Wipeout HD Fury on tuorein tulokas jo vuonna 1995 aloittaneeseen ajopelisarjaan. Tällä kertaa konsolina on Playstation 3 ja kuvakin on nykypäivän mukaisessa teräväpiirtotarkkuudessa, kuten nimestä sopii olettaakin.

Wipeout eroaa tavallisista ajopeleistä lähes kaikin tavoin: kulkupelissä ei ole renkaita alkuunkaan, vaan pelissä kierretään ilmassa leijuvilla aluksilla futuristisen näköisiä ratoja ja mielikuvitusmaailmoita. Wipeout-pelisarja on tunnettu huimasta vauhdin tunteesta, ja sitä on kyllä tarjolla tässäkin versiossa: maisemat vilistävät niin hurjaa tahtia, ettei katsetta ehdi juurikaan siirtelemään radan ulkopuolelle. Menestyksekäs pelaaminen vaatii keskimääräistä nopeampia refleksejä ja sormia, sillä tilanteet tulevat radalla vastaan erittäin nopeasti.

Wipeout tarjoaa useampia erilaisia pelitiloja, jossa kilpaillaan muita leijuvia kuskeja vastaan, yritetään eliminoida heitä tai ajetaan mahdollisimman vauhdikkaita aika-ajokierroksia. Pelitestaajaa miellytti eniten Racebox-valikosta löytyvä Pikakierrostila, jossa vapaavalintaista rataa tahkotaan aika-ajotyylillä niin kauan kuin intoa riittää, jonka jälkeen katsotaan, millä kierroksella kellotettiin nopein aika ja onko siitä jopa rataennätykseksi. Ennätysten tavoittelua kirittää haamualus, joka kulkee radalla nopeimman kierrosajan tahtiin. Jos tämän läpinäkyvän kuvatuksen saa pidettyä takanaan, on uusi kierrosennätys varma juttu.

Graafisesti Wipeout HD Fury on herkkua silmille, varsinkin jos sattuu pitämään pelin futuristisista maisemista. Perinteisten autopelien ystävä ei välttämättä tälle visuaaliselle ilmeelle lämpene, mutta kuka tahansa näkee, että grafiikkaan ja ruudunpäivitysnopeuteen on todellakin panostettu. Wipeoutin ääniraita on melko mitäänsanomatonta “liukuhihnateknoa” ja leijuvien alusten huminaa. Ohjaus on… no, se on aika leijuva, kuten on ohjattavat aluksetkin. Paikoitellen aluksen ohjaustuntuma on häiritsevän epämääräinen eikä huima vauhtikaan juuri helpota urakkaa, mutta jo muutamien ratakierrosten jälkeen Wipeoutissa on jotain omalla tavallaan koukuttavaa vauhdin hurmaa. Voisikin sanoa, että Wipeout on ihan oma maailmansa, johon pätee omanlaisensa fysiikan lait ja pelisäännöt.

Jos Wipeout on aiemmin miellyttänyt, ei Wipeout HD Furykaan tuota pettymystä. Perinteiseksi autopeliksi tätä ei voi sanoa, eikä monet moottoriurheilun ystävät edelleenkään lämpene tälle ilmakaahailulle, mutta kokeilemallahan se selviää – jos vielä et ole Wipeouteihin tutustunut, nyt olisi jo korkea aika. Sen jälkeen voit muodostaa oman mielipiteesi siitä, pitääkö kaahailupelissä olla neljä rengasta kulkupeliä kohden.