Canon EOS 550D -järjestelmäkamera

Tällä kertaa Tekniikkaparkin käsittelyssä on Canon EOS 550D -järjestelmäkamera. Kyseessä on Canonin uusin “satasarjalainen” digijärjestelmäkamera, joka on suositun 500D-mallin seuraaja. APS-C-kokoinen 18 megapikselin CMOS-kenno ja DIGIC4-prosessori muodostavat tämän kameran ytimen ja niiden ympärille onkin saatu kasattua monipuolinen taltiointiväline.

Kamerana 550D on vakuuttava laite. Iso kolmetuumainen näyttö on näyttävä ja terävä, joten kuvien pintapuolinen tarkistaminen onnistuu ongelmitta. Ergonomia ei ole aivan isompien ammattimallien tasolla, mutta toki kamera on myös huomattavasti pienempi ja kevyempi. Mitään perustavanlaatuista ongelmaa käytettävyydessä ei kuitenkaan ole, ja kaikkein tärkeimmät toiminnot on 550D:ssä onneksi tuotu käytettäväksi omista näppäimistään.


Takapaneelia hallitsee suuri ja tarkka näyttö, jota voi käyttää live view-tilassa myös etsimenä.

Kuvauskokeilujen perusteella Canon 550D on kuvanlaadultaan yllättävänkin suorituskykyinen järjestelmäkamera. Erityisesti kameran hyvä suoriutuminen korkeammilla ISO-herkkyyksillä on mukavaa katseltavaa – käytännössä Canonin kuvat ovat normaalikäytössä kelvollisia vielä ISO 3200:llakin, ja kiperän paikan tullen jopa ISO 12800 on käytettävissä – tosin korkeimman herkkyyden kuvat ovat jo rajusti kohinaisia ja käyttökelpoisuus rajoittuu lähinnä merkittävästi pienennettyihin nettikuviin. Kuvien terävyyteen vaikuttaa merkittävästi kameran nokalle kiinnitettävä optiikka, mutta ainakin testissä käytetyllä Canonin 15-85 IS -linssillä ei terävyyden suhteen jäänyt juurikaan moitteille sijaa, joten 18 megapikselin kenno suoriutuu tehtävästään puhtain paperein.


Valintakiekosta löytyy manuaaliasetusten ja kuvausohjelmien lisäksi myös täysautomaattitila sitä kaipaaville. Isommista järjestelmäkamerarungoista tuttua kuvausasetukset kertovaa näyttöä ei kameran päällä kuitenkaan ole.

Eräs puhutuimmista 550D:n ominaisuuksista on täyden teräväpiirtotarkkuuden videokuvaus. Heti aluksi on syytä korostaa, että järkkäri ei ainakaan tässä kehityksen vaiheessa pysty vielä täysin korvaamaan helppokäyttöistä kotivideokameraa, mutta videokuvauksen laatu alkaa jo olla erittäin hyvin kohdillaan. Videotoiminnot on toteutettu Canon 550D:ssä kohtuullisen järkevästi – videokuvauksen käynnistykselle on oma näppäimensä etsimen vieressä ja parempaa äänenlaatua kaipaaville kameran kyljestä löytyy stereomikrofonin liitäntä. Videot ovat isommaltakin ruudulta katsottuna varsin näyttäviä, ja tätä vielä korostavat järjestelmäkameran tuomat mahdollisuudet vaikkapa syväterävyydellä leikittelyyn. Videokuvaus 550D:llä vaatii kuitenkin keskimääräistä enemmän keskittymistä ja välineen rajojen huomioimista, sillä esimerkiksi jatkuva automaattitarkennus on pois pelistä videokuvauksen aikana. Toki kameraa voi pyytää napin painalluksella tarkentamaan kuvaa myös videoinnin aikana, mutta tällöin tarkennus on hidasta ja hapuilevaa, ja aiheuttaa lisäksi selvästi erottuvia häiriöitä niin kuvaan kuin ääneenkin: ääniraidalla kuuluu tarkennusmoottorin surahtelu ja videokuvassa näkyy tarkennuksen edestakainen sahailu. Manuaalitarkennus on siis parempaa jälkeä tavoittelevien ratkaisu.

Tähän väliin mainitsen muutaman sanan myös testissä käytetystä objektiivista. Putki oli tarkemmin sanottuna mallia Canon EF-S 15-85/3.5-5.6 IS USM. Merkintä kertoo, että kuvanvakaaja löytyy, laajakulma on hiukan normaalia kittilissiä leveämpi ja telepäässäkin mennään 55mm-kittiä pidemmälle. Objektiivi on tarkasti kootun oloinen ja melko painavakin, joten laatuvaikutelma on kohdillaan. Onneksi ulkoasu ei tässä tapauksessa petä, sillä laatu jatkuu myös kuvanlaadun puolelle. Kuvat ovat tietokoneen ruudulla tehdyn tarkastelun perusteella laidasta laitaan teräviä ja kuvanvakaajakin tuntuu toimivalta. Valovoimaa voisi toki tässä hintaluokassa olla jo vähän enemmän varsinkin telepäässä, mutta onneksi 550D-runko tulee tässä asiassa vastaan korkeiden ISO-arvojen käyttökelpoisuuden myötä.


15-85mm objektiivi osoittautui hyväksi, joskin hiukan painavaksi pariksi 550D-rungolle.

Canon EOS 550D on hyvin kypsän ja laadukaan oloinen paketti, mikä ei toki Canonin kamerakokemuksen huomioon ottaen ole mikään yllätys. Järjestelmäkameramarkkinoilla käyttäjät ovat perinteisesti olleet erittäin merkkiuskollisia jo senkin takia, että objektiivien kiinnitykset eivät ole yhteensopivia eri kameramerkkien välillä. Canon 550D tulee varmasti olemaan vanhemmista rungoista päivittävien Canon-kuvaajien mieleen, mutta tämä kamerarunko saattaa etevien video-ominaisuuksiensa ansiosta houkutella jopa uusia Canon-käyttäjiä kilpailevien merkkien puolelta. Myös muilta osin Canon 550D on hyvinkin ajan ja kilpailun tasalla, mutta itse valokuvaamisen puolella laatu- ja käytettävyyserot eivät ole järjestelmäkameramerkkien välillä merkittäviä. Mikäli videokuvaus ei ole tärkeysjärjestyksen kärkipäässä, kannattaa tutustua myös muihin merkkeihin – eräänä esimerkkinä hiljattain Tekniikkaparkissa arvosteltu Nikon D5000, joka sekin on huippulaadukas kamera samasta hintaluokasta.

Lisätietoja valmistajan sivuilta: http://www.canon.fi/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/EOS_550D/index.asp

4 kommenttia artikkeliin ”Canon EOS 550D -järjestelmäkamera”

  1. Kun olen ensimmästä kertaa järjestelmäkameraa käyttämässä, niin voisiko joku kertoa, mitä eroavasuuksi on 500D:llä ja 550D:llä.

  2. Emmalle tiedoksi, että molemmat ovat todella hyviä kameroita. Itselläni on molemmat rungot, ja pidän ehkä enemmän 550D. Hinta laatu suhde on todellakin kohdallaan, ja kameralla saa mahtavia kuvia ja hyvälaatuista videota (full HD ja teräväpiirto). 500D on myös hyvä peruskamera. Sillä kuvanlaatu on hyvä, mutta 550D on jokseenkin parempi. Sanottaeksi vielä että 550Dssä on 18 megapikseliä, ja 500D vain 15, mutta eihän se kuvan laatuun paljoa vaikuta, paitsi jos kuvia aijotaan suurentaa. Ja myös käytössä oleva objektiivi vaikuttaa kuvaan. Mene canonin sivulle tai osta kirja “parempia kuvia EOS järjestelmäkameralla” jos tarvitset lisää informaatiota. + Jos haluat oppia lisää kameroiden eroavaisuuksista tai muutenkin vaan kuvauksesta kirja on mahtava opas.

  3. Aion hyödyntää vanhat Zeiss 35mm ja 85 mm f1.4 objektiivit hankkimalla soviterenkaat. Auttaako 550D manuaalitarkentajaa?Onko tarkennuksessa isoja eroja kameroiden välillä?

Kommentointi on suljettu.