Amber-päivitys Nokia Lumia 920 -puhelimelle

Amber nimellä kulkeva päivitys tuo Nokia Lumia 920 -puhelimeen muutamia hyödyllisiä ja käyttömukavuutta parantavia uudistuksia.

Ensimmäisenä mainittakoon vilkaisunäyttö, joka mahdollistaa kellonajan näyttämisen joko jatkuvasti tai ajastettuna, silloin kun puhelin ei ole aktiivisessa tilassa. Mahdollisuutena on valita myös hipaisu-toiminto, joka tuo kellon esiin kun näyttöä hipaisee. Aiemmin näyttö on ollut pelkästään mustana silloin kun puhelinta ei käytetä. Kellon lisäksi ruudulla näkyy myös merkki siitä että puhelin on värinällä, sekä latausmerkki latauksen aikana. Iso miinus on se, että näytölle ei saa näkymään merkintää vastaamattomista puheluista tai lukemattomista viesteistä. Nämä nähdäkseen täytyy siis edelleen avata lukitus. Herättää pienoista ihmetystä miksei noinkin hyödyllisiä ilmoituksia ole tuotu näkyville, vaikka luulisi sen olevan mahdollista kun nämä muutkin merkinnät on siihen saatu.

Entistä parempi kamera

Nokia Pro Camera

Kamerapuolelle päivitys tuo paljon parannuksia ja tekee Lumia 920 -puhelimesta entistä paremman kamerapuhelimen. Päivityksen myötä puhelimeen voi ladata Nokia Pro Camera -sovelluksen. Sovellus tuo enemmän säätövaihtoehtoja ja esimerkiksi ISO-arvoa, valkotasapainoa, sulkimen nopeutta ja valotusta voi nyt säätää yksinkertaisesti liukusäätimillä niin että säädön vaikutuksen kuvaan näkee jo ennen kuvan ottamista. Tällä ominaisuudella myös aloittelevan kuvaajan on helppo tutustua erilaisiin säätöihin ja niiden vaikutuksiin. Myös korkeinta ISO-arvoa on kohotettu ja se on nyt 3200, joka mahdollistaa entistä paremman hämäräkuvauksen. Myös päivällä otetut kuvat ovat Nokia Pro Camera -sovelluksella tarkempia. Toki puhelin edelleen jälkikäsittelee mielestäni kuvia liikaa. Mieluummin haluaisin kuvat alkuperäisinä ilman puhelimen omaa jälkikäsittelyä, jolloin voisin tarpeen mukaan ja halutessani käsitellä niitä itse.

Lisäksi päivitys mahdollistaa Nokia Smart Camera -sovelluksen käytön. Sovellus ottaa samasta tilanteesta useampia kuvia ja niitä voi jälkikäteen yhdistellä sekä käsitellä erilaisilla työkaluilla ja tehosteilla. Sovelluksella voi esimerkiksi tehostaa liikettä, poistaa kuvasta liikkuvia kohteita tai muuttaa kasvoja.

Parempaa äänenlaatua videoihin

Mielenkiintoinen asia ja positiivinen yllätys on se, että Lumia 920 -puhelimessa on sisäänrakennettuna laadukas kolmesta eri HAAC (High Amplitude Audio Capture) -mikrofonista koostuva äänitystekniikka. Aiemmin Windows Phone -alusta ei ole kyennyt hyödyntämään kuin yhtä mikrofonia. Tähän Nokia Pro Camera -sovellus yhdessä Amber-päivityksen kanssa tuo muutoksen. Sovellus mahdollistaa videokuvauksessa laadukkaan jo Nokia 808:sta tutun stereo-nauhoituksen. Itse en ole tätä vielä päässyt käytännössä testaamaan, mutta muualla netissä julkaistut kokemukset ja esimerkki-videot osoittavat äänenlaadun olevan nyt erinomainen ja aivan eri tasoa kuin aiemmin. Nokia Pro Camera tukee myös häviötöntä 1,8-kertaista zoomia videokuvauksessa, joka on käytössä kuvauksen aikana.

Kuka soittaa?

Eräs asia jota itse olen kaivannut Lumia 920 -puhelimeen on Fonecta Caller -sovelluksen Kuka soittaa -ominaisuus. Ominaisuus näyttää jo ennen puheluun vastaamista soittajan nimen, vaikka soittajan tietoja ei ole ennestään puhelimeen tallennettuna. Aiemmin kyseinen ominaisuus ei ole Windows Phone -käyttöjärjestelmässä toiminut. Päivityksen myötä ominaisuus kuitenkin aktivoituu, mikäli Fonecta Caller on asennettuna, ja se vieläpä toimii hyvin ja selkeästi.

Yhtenä uutena ominaisuutena puhelimesta löytyy saapuvien puhelujen ja viestien esto. Käyttäjä voi siis estää haluamastaan numerosta tulevat puhelut ja viestit. Mikäli tietty numero on estetty, siitä tulevat puhelut ja viestit eivät näy käyttäjälle mitenkään. Estetystä numerosta soittava kuulee soittaessaan varattu -äänen. Viestien osalta estetyn numeron omistajalle ei tule mitään ilmoitusta. Viesti lähtee normaalisti mutta se ei vain näy vastaanottajalle. Mikäli haluaa tarkistaa, onko estetystä numerosta tullut viestejä tai puheluita, se onnistuu asetuksista löytyvästä estoluettelosta. Tämä saattaa olla joillekin tarpeellinen ominaisuus.

Mitä muuta?

FM-radio

Muita uusia ominaisuuksia ovat näytön lukituksen avaaminen tuplanapautuksella, puhelimen hiljentäminen kääntämällä, Nokia Video Trimmer -ohjelma videoiden leikkaamiseen, Nokia Video Upload -ohjelma videoiden lataamiseksi verkkoon, Data Sense -toiminto, jolla voi seurata datan käyttöä sekä FM-radio, joka tietenkin vaatii kuulokkeet antenniksi.

Lisäksi tallennustilan tietojen seuraaminen onnistuu tarkemmin. Asetuksista löytyvästä Tallennustilan tiedot -kohdasta voi esimerkiksi tarkistaa helposti puhelimen muistisyöpöt. Karttapäivitykset sujuvat nyt nopeammin, koska karttoja ei tarvitse enää ladata kokonaan uudelleen, vaan kartat päivittävät ainoastaan uudet reitit ja ominaisuudet.

Tässä muutamia hyödyllisiä ja käyttömukavuutta parantavia uudistuksia joita Amber-päivitys tuo Lumia 920 -puhelimeen. Uusien ominaisuuksien ja etenkin kamerapuolen parannusten myötä päädyin siihen lopputulokseen, että henkilökohtaisesti pärjään tällä puhelimella vielä pitkään. Vaikkakin Lumia 920:n megapikselimäärä rajoittaakin tietyissä tilanteissa verrattuna esimerkiksi Lumia 1020:een, niin se on silti tarpeeksi hyvä kamerapuhelin, varsinkin tämän päivityksen jälkeen.

(Amber-päivitys ja osa sen ominaisuuksista on saatavilla myös muille Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmällä varustetuille Lumia-malleille, mutta tämä teksti perustuu Lumia 920 -puhelimen käyttäjän kokemuksiin.)