Windows Phone 8.1 -päivitys Lumia-puhelimiin

win81update

Suurella mielenkiinnolla odotettu Windows Phone 8.1-päivitys on vihdoin saapunut kaikille niille Nokia Lumia-puhelimille, joille se alun alkaen lupailtiinkin. Tekniikkaparkki tekee nyt pienen katsauksen siihen, mitä päivitys loppujen lopuksi arkikäytössä tarjoaa.

Ensimmäisenä silmiin osuva uudistus on tietysti kuvassakin näkyvä ns. ilmoituskeskus, johon ilmestyy tietoja esimerkiksi vastaamattomista puheluista, saapuneista tekstiviesteistä, uusista sähköposteista ja vastaavista ilmoitusluontoisista asioista. Ja jos tämä kuulostaa tutulta, niin ei ole ihmekään – niin Android kuin Apple iOS käyttävät nykyään samansuuntaista ratkaisua ja Windows-puhelimiinkin tätä on jo ehditty odotella malttamattomina. Varsinkin neljän toiminnon pikanäppäimet ilmoituskeskuksen yläreunassa ovat erittäin tervetulleita, sillä pientenkin asetusmuutosten teko oli turhan monen mutkan takana vielä aiemmassa käyttöjärjestelmäversiossa.

Toinen erittäin tervetullut uudistus on mediatoiston ja soittoäänten voimakkuuden irrottaminen toisistaan. Aiemmin riesana Windows Phonessa oli se, että vaikkapa musiikin kuunteleminen suurella äänenvoimakkuudella nosti myös soittoäänet rämisemään täysillä, ellei äänenvoimakkuutta muistanut kuuntelun päätteeksi laskea normaalitasolle. Nyt ruudun yläreunasta voi vetää esille pudotusvalikon, jossa on erillinen säädin mediatoistolle – eli musiikille, peleille, nettivideoille ynnä muille. Toisella säätimellä voi puolestaan vaikuttaa soittoäänen voimakkuuteen ja kytkeä värinähälytyksen päälle tai pois.

Visuaaliselta puolelta maininnan ansaitsee aloitusnäytön entistä laajempi muokattavuus. Tiilet voi vaihtaa entistä pienemmiksi ja tiilien taustalle voi valita minkä tahansa taustakuvan, joka elävöittää mukavasti aloitusnäkymää.

Windows Phone 8.1 -päivitys on vienyt Lumia-puhelimia taas oikeaan suuntaan. Osa uudistuksista on toki niin ilmeisiä, että niiden olisi ollut syytä olla mukana jo paljon varhaisemmissakin versioissa, mutta moni Nokia-puhelimen omistaja todennäköisesti toteaa tässä vaiheessa, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Microsoft on onneksi päättänyt tarjota päivitystä kaikille uuden sukupolven Lumia-malleille, joten päivitys asentuu niin malliston halvimpaan Lumia 520-luuriin kuin lippulaivapuhelimiinkin. Nykytilassaan Windows Phone alkaa olla käytettävyytensä puolesta hyvinkin kilpailukykyinen ja sujuva kokonaisuus, mutta kaikenkirjavien sovellusten latailemista kaipaavat käyttäjät joutuvat edelleen toteamaan, että ihan kaikkia sovelluksia ei Windows-puhelimiin kertakaikkiaan löydy. Tärkeimmät sovellukset ovat jo kuitenkin varsin kattavasti tarjolla.

Tämä koekäyttö tehtiin Lumia 1020-puhelimella, joka edelleen edustaa kuvanlaatunsa puolesta kamerakännyköiden kärkijoukkoa.